BORIS DEBIĆ – PIONIR GOOGLE-A O BUDUĆNOSTI UMJETNE INTELIGENCIJE

Tekst: Panopticum/MH

Foto: Google

U četvrtak, 15. veljače 2024. s početkom u 18 sati Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske organizira predavanje Borisa Debića pod nazivom “UMJETNA INTELIGENCIJA – ŠTO JE ONA? KAMO NAS VODI?” Predavanje se održava u MH, Dvorana Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu.

Predavanje je posvećeno nastanku, motivaciji, učinku, dobrobiti i rizicima umjetne inteligencije obzirom da smo na pragu revolucije koja će radikalno izmijeniti svijet, i to u sljedećih deset godina.

Naime, treba se sjetiti svijeta od prije tridesetak godina, svijeta u kojem je digitalna tranzicija započela, svijeta računala veličine par kutija cipela, u kojem je mobilna telefonija bila ograničena privilegija, a internet je bio poznat tek po emailu. Sada smo došli do razine da svako dijete ima mobilni uređaj, izravno spojen na bazu kumulativnog svjetskog znanja – pohranjenoj na milijunima računala diljem svijeta. Dostupnoj u djeliću sekunde svakom od više od šest milijardi korisnika interneta diljem planeta. U trenutku možemo naručiti ručak, taksi, studij. Pronaći posao, rezervirati termin kod liječnika, organizirati ljetovanje, poslovno putovanje, online seminar, konferenciju ili predavanje.

Predavač Boris Debić je Googleov tehnolog koji je proveo petnaest godina s planetarnom informatičkom tvrtkom od njezinih najranijih dana i u razdoblju najbržeg rasta. Magistrirao je fiziku na Sveučilištu u Zagrebu. Predaje UI na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, direktor je ZŠEM AI:X:Lab-a i urednik za znanost na multimedijalnoj platformi Radio 808.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon