BORBA PROTIV KORUPCIJE U MINISTARSTVU VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA RH

Tekst: N. G./Panopticum

Foto: MVEP

U srijedu, 8. srpnja 2020. na Službeničkom sudu u Zagrebu na adresi Maksimirska 63 možda napokon saznamo zašto su Plenkovićevi ministri – Marija Pejčinović Burić i Gordan Grlić Radman, protupravno odbili u Sabor dostaviti sporne putne naloge i račune izdane u Australiji veleposlanikovoj supruzi gospođi Bertoši-Kušen, a koji su prema navodima diplomata Damira Sabljaka plaćeni državnim novcem. Naime, na Službeničkom sudu će se održati rasprava u ponovljenom suđenju diplomatu Sabljaku koji je udaljen iz službe 2018. godine nakon što je državnim institucijama službeno prijavio protupravno trošenje državnog novca u hrvatskim veleposlanstvima u Australiji i SAD-u.

Da podsjetimo, Damir Sabljak je u prvom suđenju oslobođen po svih osam točaka optužnice, no Viši službenički sud je zatražio ponavljanje sudskog postupka nakon čega su odgođene sve tri do sada sazvane rasprave. Optužnicu zastupa glavni inspektor MVEP-a Damir Božić – iako je upravo on zataškao prvu prijavu o kršenju zakona u Australiji iz 2016. kad je e-mailom nekolicinu diplomata upozorio da šute o prijavi gospodina Sabljaka.

Inače, Službenički sud je novinarima i fotoreporterima do sada svaki put zabranio snimanje rasprave u ovom procesu što je dodatno privuklo medije i širu javnost da prate slučaj Damira Sabljaka jer se odvažio suprotstaviti nedodirljivoj diplomatskoj kremi sa Zrinjevca i obraniti državni novac od njihovog protuzakonitog trošenja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon