BOEING ZAUSTAVLJA PROIZVODNJU TIPA 737 MAX U SIJEČNJU 2020.

Tekst: D. S.

Foto:  Wall Street Journal

Američka kompanija Boeing najavila je da će privremeno obustaviti proizvodnju svog zrakoplova 737 Max u siječnju 2020. godine. Prema najavi, čini se da problemi s tim tipom zrakoplova nisu bezazleni. Naime, nedavno objavljeni dokumenti otkrili su da je FAA znao da će Boeingov 737 Max 8 biti sklon padovima bez promjene dizajna nakon prvog smrtonosnog incidenta.

Problemi 737 Max-a vjerojatno su proizvod Boeingovog natjecanja sa zrakoplovom A321LR europske multinacionalne zrakoplovne korporacije Airbus. Mnogobrojna izvješća nagađaju da je Boeing požurio sa izbacivanjem svog zrakoplova na tržište pokušavajući pobijediti svog rivala iz EU. Tijekom dodavanja većih, ekonomičnijih motora, Boeingovi su inženjeri shvatili da stariji model 737-800 zahtijeva dodatne inženjerske promjene. Međutim, umjesto da dizajniraju potpuno novi zrakoplov, Boeingovi su inženjeri jednostavno pomaknuli motore naprijed i razmjestili ih na povišenija mjesta na krilima nego što je to slučaj sa 737-800. Međutim, kad su Boeingovi inženjeri shvatili da će položaj većih motora uzrokovati probleme zrakoplovima naginjanjem nosa previsoko, instalirali su sustav za povećanje svojstava manevara (Maneuvering Characteristics Augmentation System – MCAS) „kako bi nadoknadili dodatni tonalitet koji proizvode njegovi veći motori pod povišenim kutom“, izvijestio je u ožujku 2019. Wall Street Journal. MCAS, dizajniran kao sigurnosno svojstvo, trebao bi procijeniti podatke senzora i gurnuti nos zrakoplova prema dolje kako ga zaustavio u slučaju da je nos zrakoplova previsok.

Da podsjetimo, Boeingov zrakoplov je prizemljen u ožujku 2019. nakon dvije smrtonosne nesreće u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. Bez obzira na nesreću proizvođač je dosad gradio oko 40 zrakolova mjesečno u svojoj tvornici koja se nalazi u blizini Seattlea, što znači kako je od prizemljenja, od ožujka 2019., oko 400 zrakoplova ostalo u proizvodnji. Prema Wall Street Journalu, Boeingova će se odluka vjerojatno osjetiti u cijeloj američkoj ekonomiji, jer je ta kompanija najveći američki izvoznik i jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon