BOEING POSTIGAO SUDSKU NAGODBU S OBITELJIMA ŽRTAVA NESREĆE LION AIR

Tekst: D. S.

Foto: Lion Air

Boeing – američki proizvođač zrakoplova, objavio je u utorak, 7. srpnja 2020. da je postigao nagodbu s obiteljima većine žrtava nakon pada aviona 737 Max u Indoneziji koji je bio u vlasništvu tvrtke  Lion Air. Sudska nagodba je postignuta u više od 90 posto smrtnih slučajeva, objavila je kompanija u izvješću o skupnoj tužbi podnesenoj pred saveznim sudom u Chicagu. Potpuna odnosno djelomična nagodba postignuta je u tužbama vezanim za smrt 171 od ukupno 189 žrtava nesreće u Indoneziji. Boeing nije objavio iznos odštete ni druge pojedinosti ali je u priopćenju izjavio da vjeruje da će isplatiti poštenu naknadu obiteljima.

Da podsjetimo, u listopadu 2018. zrakoplov Boeing 737 MAX indonezijskog prijevoznika Lion Aira srušio se u more par minuta nakon polijetanja a naknadne istrage upućivale su na zaključak da je uzrok nesreće u kojoj je stradalo 189 ljudi neispravni sustav automatskog upravljanja. Sumnje su pojačane nakon nesreće još jednog 737 MAX-a, u ožujku 2019. godine. Zrakoplov Ethiopian Airlinesa također se srušio nedugo nakon polijetanja, ovaj puta iz zrakoplovne luke u Addis Abebi. U nesreći etiopskog zrakoplova je stradalo 157 ljudi, a nakon toga regulatori širom svijeta povukli su iz prometa Boeingove zrakoplove tipa 737 MAX.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon