BLOOMBERG: ZABRINJAVAJUĆI PAD DIONICA CREDIT SUISSE ZA 30%

Tekst: Panopticum

Foto: Bloomberg

Nakon kolapsa banke Silicon Valley u SAD, nastavlju se previranja na tržištima dionica širom svijeta. U srijedu, 15. ožujka 2023.  je europske burze uzdrmala objava saudijskih ulagača da ne mogu više sudjelovati u dokapitalizaciji švicarske banke Credit Suisse. Vrijednost dionica te švicarske banke odmah je pala više od 20 posto, a na kraju dana prema izvješću Bloomberga dosegnula je najnižu razinu u povijesti od zabrinjavajućih 30 posto. Odmah nakon objave tih vijesti su pale i dionice svih velikih banaka u EU.

Povodom toga je Europska središnja banka kontaktirala sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti Credit Suisse. Jedan od izvora istaknuo je pritom da su problemi Credit Suissea, po njihovom mišljenju, specifični za švicarsku banku i nisu sistemske prirode.

Podsjetimo, ta se švicarska banka već nalazila u problemima nakon niza skandala, izgubila je povjerenje brojnih ulagača i klijenata. Ulje na vatru bila je izjava njihova najvećeg dioničara – Saudijske banke – da Švicarci ne očekuju njihovu financijsku pomoć. Credit Suisse lani je izgubila više od 7 milijardi švicarskih franaka, najviše u proteklih 15 godina. Uz to ulagači su u zadnja tri mjesca povukli više do 120 milijardi franaka. Usto, Uprava je nedavno priznala da nije na vrijeme prepoznala potencijalne rizike. Otpušteno je na tisuće zaposlenka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon