BLESIMETAR DRUGI – SAŠA CECI U KNJIŽNICI I ČITAONICI B. OGRIZOVIĆ

Tekst: D. Hrupec

Foto: Ex Libris/S. S.

U četvrtak, 27. veljače 2020. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje s predstavljanjem knjige pod nazivom “Blesimetar Drugi – razgovor o fizici, svemiru i koječemu drugome” održati će dr. sc. Saša Ceci  u sklopu ciklusa znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Svako od predavanja je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno kao podrška časopisu Priroda.

U novoj knjizi Saša Ceci donosi svoje dosad najpopularnije tekstove u kojima na jednostavan način piše o fizici svakodnevnih fenomena kao što su: sunčanje, znojenje, plime i oseke, cvrčanje cvrčaka, ljetne oluje, munje i gromovi, škripanje krede, zrcaljenje u ogledalima, odbijanje kugli kod biljara i još mnogo, mnogo toga. Poseban je naglasak na neintuitivnim problemima iz fizike poput razlike uzgona parobroda na rijeci i moru, nelinearnoj vezi brzine automobila i puta kočenja te objašnjenja zašto je u dalekovodima izmjenična struja bolje od istosmjerne. Tu se pokazuje koliko je za znanost važno postavljanje pravih pitanja, a vidi se i korisnost pogrešnih pitanja koje Ceci nepogrešivo postavlja u ovim pričama i koje sve čitatelje navode na pogrešan put, i u nastavi i popularizaciji fizike. Osim fizike, knjiga sadrži i tipične Cecijeve tekstove s njegovog bloga u kojima se u svom šaljivo-ozbiljnom gorko-slatkom stilu dotiče svega, od matematike i biologije, do vjeronauka, psihologije i politike. Kroz sve te priče, intervjue i komentare provlači se jedno pitanje: koja je uloga znanstvenika u modernom društvu. Ceci u knjizi daje svoj odgovor: najvažnija uloga znanstvenika je da govori istinu. Stoga nije neobično da je na naslovnici knjige dvorska luda.

Saša Ceci je čestični fizičar s Instituta Ruđer Bošković i CERN-a, jedan od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element, dopredsjednik Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga Blesimetar (i istoimene knjige) na portalu Jutarnjeg lista, jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih Skeptika u pubu od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz sve to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon