BLAGDAN SV. TRI KRALJA U SJENI PRAVOSLAVNOG BADNJAKA

Tekst: Panopticum

Foto: Tportal

Blagdan Sveta tri kralja – Bogojavljenje i Vodokršće, a sveta tri kralja u kršćanskoj tradiciji, koja ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi su, ili mudraci, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu. U hrvatskoj tradicijskoj kulturi Sveta tri kralja označavaju svršetak božićnoga vremena.

Istovremeno, vjernici u Hrvatskoj koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru 6. siječnja slave Badnjak. Ove godine Srpsko narodno vijeće (SNV) priredilo je domjenak u zagrebačkom hotelu Sheraton povodom pravoslavnog Badnjaka u nazočnosti visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića.

Tzv. društvena krema poput zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zatim predstavnika Vlade i predstavnice predsjednice RH, ali i američkog veleposlanika Kohorsta, pohodila je svečano Božićno primanje na kojem je prelomljena česnica, tradicionalna pogača u kojoj se nalazi novčić. Zbog odlaska na službeni put u Francusku, premijer Andrej Plenković nije bio na primanju u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon