BJELORUSIJA PROŠIRILA ZAKON O SMRTNOJ KAZNI UVEVŠI KAZNU ZA VELEIZDAJU

Tekst: Panopticum

Foto: Bjeloruski Istražni odbor

Bjelorusija je jedina zemlja u Europi koja još primjenjuje smrtnu kaznu. Ona je do sada postojala za zločine poput ubojstva ili za teroristička djela.  Međutim, od srijede, 9. ožujka 2023. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji omogućava primjenu smrtne kazne i protiv dužnosnika i pripadnika oružanih snaga osuđenih za veleizdaju. Podsjetimo, pogubljenja se izvode jednim hicem u potiljak.

Kako je vidljivo iz obrazloženja, spomenuta promjena je dio izmjena kaznenog zakona koji proklamira cilj jačanja bjeloruske borbe protiv zločina ekstremističke ili antidržavne orijentacije. Osim toga, a prema drugoj promjeni koju je bjeloruski predsjednik Lukašenko odobrio, osoba osuđena zbog “diskreditacije” bjeloruskih oružanih snaga dobit će samo zatvorsku kaznu.

Novi zakon dolazi u trenutku u kojem Bjelorusija istražuje trojicu osumnjičenih za sabotažu. Optuženici se u izvješću Istražnog odbora već nazivaju ‘izdajicama domovine’, iako suđenje još nije ni počelo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon