BIVŠI PREMIJER IZRAELA UPOZORAVA DA BI IZRAELSKO ORUŽJE U UKRAJINI MOGLO ZAVRŠITI U RUKAMA IRANA

Tekst: Jerusalem Post/Panopticum

Foto: Haaretz

Prema pisanju izraelskih medija, a pozivajući se na prekid diplomatskih odnosa s Iranom, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je u utorak, 18. listopada 2022.  da će njegova zemlja poslati službeni zahtjev Državi Izrael tražeći sustave protuzračne obrane i početak kvalitetne suradnje u pružanju softicirane vojne tehnologije Ukrajini.

Tom prilikom, ministar vanjskih poslova Ukrajine također je istaknuo kako “ne vidi objektivne razloge zašto” ne bi došlo do vojne suradnje s Izraelom. “Iran je crvena linija za Izrael, a nakon što je Iran izravno, zapravo, postao suučesnik u zločinu agresije protiv Ukrajine, mislim da svatko u Izraelu tko još ima imalo dvoji treba li ili ne pomoći Ukrajini, mora odbaciti ova kolebanja“, dodao je Kuleba.

“Danas su, bez pretjerivanja, iste bespilotne letjelice koje uništavaju Ukrajinu usmjerene na Izrael. Mislim da to sve govori i mislim da to treba biti polazište za razvoj izraelske politike”, dodatno naglašava Kuleba.

Osim toga, ministar Kuleba je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom podnio prijedlog za prekid diplomatskih odnosa s Iranom u svjetlu iranske potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kuleba je dodatno izjavio da Ukrajina ima “vreću dokaza” koji potvrđuju da Iran Rusiji dostavlja vojne dronove za ratovanje.

Ured izraelskog premijera nije želio komentirati Kulebine izjave ali je izraelski ministar za pitanja dijaspore Nachman Shai nedavno pozvao javnost svoje zemlje da se pokrene vojna pomoć Ukrajini, izjavljujući da “više nema sumnje gdje bi Izrael trebao stajati u ovom krvavom sukobu”.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u ponedjeljak, 17. listopada 2022. da bi izraelska opskrba Ukrajine oružjem bila “vrlo nepromišljen potez” i da bi takav politički potez “uništio odnose između obiju zemalja”.

Kao odgovor na rusko negodovanje protiv njegovih komentara, izraelski ministar za pitanja dijaspore Shai je odgovorio Medvedevu putem obraćanja na izraelskom Vojnom radiju komentarom kako “Ruski medvjed nije ljut na Tursku koja Ukrajini dostavlja dronove, niti na druge zemlje izvan Europe koje pomažu – ali čim je Lapid izdao oštru osudu, onda se probudio”, te dodao kako “Ukrajinski građani imaju pravo na zaštitu.”

Međutim, u intervjuu za MSNBC istoga dana, čelnik oporbe i bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da bi svako oružje isporučeno Ukrajini moglo završiti u rukama Irana. Netanyahu je istaknuo kako vjeruje da je trenutna izraelska politika prema ukrajinsko-ruskom ratu “razborita”, ukazujući na prihvaćanje izbjeglica i pružanje humanitarne pomoći.

Bivši premijer odbacio je, međutim, ideju opskrbe Ukrajine oružjem. “Što se tiče oružja, uvijek postoji mogućnost, a to se uvijek iznova događa, da oružje koje smo isporučili na jednom bojnom polju završi u iranskim rukama koje se koristi protiv nas”, rekao je Netanyahu.

“Na Golanskoj visoravni, gdje pokušavamo kako bismo spriječili Iran da stvori drugu libanonsku frontu, drugu terorističku frontu protiv nas, susrećemo se s izraelskim oružjem”, dalje pojašnjava Netanyahu.

Netanyahu je dodao kako vjeruje da je najveća opasnost od ruske invazije na Ukrajinu predstavlja strah što bi se mogla proširiti u “globalni sukob”, uključujući moguću upotrebu nuklearnog oružja.

“Ne mislim da je tolika razlika radi li se o taktičkom ili strateškom nuklearnom oružju, taj prag nije prijeđen 77 godina i mislim da je ono što je sada potrebno kombinacija čvrstine i razboritosti kako bi se osiguralo da ovaj sukob završi sigurno i da se dalje ne širi”, zaključuje Netanyahu.

Podsjetimo, u srpnju 2022. je Netanyahu napao sadašnju izraelsku vladu zbog njezina upravljanja diplomatskim odnosima usred sukoba u Ukrajini, nazvavši situaciju “opasnom krizom u odnosima između Rusije i Izraela”. Bivši premijer je ustvrdio da je Izrael vodio “promišljen, uravnotežen i odgovoran odnos s Rusijom” sve do sadašnje vlade u napadu na izravne kritike premijera Yaira Lapida protiv ruske invazije na Ukrajinu.

“To se događa zbog kombinacije amaterizma, neodgovornosti i arogancije”, rekao je tada Netanyahu, prozvavši pritom premijera Lapida i ministra obrane Bennyja Gantza.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon