BISKUPI IZ SAD OSUDILI NOVU TRUMPOVU IMIGRANTSKU POLITIKU

Tekst: I. A.

Foto: KTLA

Biskupi u SAD osudili su najavu nove mjere predsjednika Donalda Trumpa koja ograničava izdavanje viza za imigrante koji dolaze iz zemalja kao što su Iran, Libija, Sjeverna Koreja, Sirija, Venezuela, Jemen i Somalia. Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih država u priopćenju je potaknula Vladu da povuče tu mjeru, jer bi ona izazvala tešku humanu i stratešku štetu. Naime, mjera je u skladu s predsjedničkom odredbom poznatom kao zabrana putovanja, a koja ne dopušta ulazak građana zemalja koje ne surađuju sa SAD u pitanjima nacionalne sigurnosti. Na popisu su: Iran, Libija, Sjeverna Koreja, Sirija, Venezuela, Jemen i Somalija.

Biskupi ističu da ta odredba podsjeća na zabranu iz 2017. godine koja je ugrozila vjersku slobodu kao temeljno načelo Sjedinjenih Američkih Država. U priopćenju se tvrdi da se za zemlje kojima su vize zabranjene, u posljednje tri godine ne primjenjuju izuzeća poput bolesti člana obitelji.

Da podsjetimo, nova mjera koja je najavljena 31. siječnja, stupiti na snagu 22. veljače 2020., a prema izjavama američkih vladinih dužnosnika, poduzeta je kao odgovor na odbijanje ili nesposobnost tih zemalja da zadovolje kriterije za procese identifikacije, razmjenu informacija i sigurnosne standarde koji su uspostavljeni 2017. godine. Bijela kuća također je u priopćenju objasnila da se novo ograničenje neće primjenjivati na turistička, poslovna ili druga putovanja koja nisu povezana s imigracijom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon