BIOLOZI ISKLJUČILI RUSAK IZ HBD

Tportal je ovih dana došao u posjed dokumenata koji pokazuju da je Malo vijeće Hrvatskog biološkog društva (HBD) 2014. godine tražilo da se iz članstva isključi Gordana Rusak zato što je, ‘grubo kršeći svoje dužnosti, narušila ugled biologa u Hrvatskoj’, a sve zbog sumnje da je svojoj kćeri pomogla da osvoji dva prva mjesta na državnim natjecanjima.

Gordana Rusak

Tekst:  Nenad J. Dauenhauer

Foto: www.hrt.hr

Tportal je ovih dana došao u posjed dokumenata koji pokazuju da je Malo vijeće Hrvatskog biološkog društva (HBD) 2014. godine tražilo da se iz članstva isključi Gordana Rusak zato što je, ‘grubo kršeći svoje dužnosti, narušila ugled biologa u Hrvatskoj’, a sve zbog sumnje da je svojoj kćeri pomogla da osvoji dva prva mjesta na državnim natjecanjima.

Iz dokumenata koji su nam pristigli iščitava se da su članovi Malog vijeća HBD-a obavijestili Veliko vijeće da su na svojoj sjednici 24. 10. 2014. jednoglasno prihvatili izvješće posebnog istražnog Povjerenstva prema kojemu je Rusak bila u mogućem sukobu interesa jer je u dva navrata 2010. i 2014., kada je njezina kći pobijedila na državnim natjecanjima iz biologije, bila članica povjerenstva koje nadgleda provođenja državnih natjecanja iz biologije te zato što je posredovanjem u izradi kćerinih radova prekršila Upute za provedbu Natjecanja i smotre iz biologije 2014. HBD-a.
Prema nalazima povjerenstva radovi prijavljeni za državno natjecanje:
1) ‘Usporedba sadržaja ljekovitih tvari u čaju i ljekovitim pripravcima od gloga’, s kojim su 2010. pobijedili Anamarija Rusak i Antun Marenković te
2) ‘Kako način pripreme utječe na sadržaj bioaktivnih tvari u čaju’, s kojim su 2014. pobijedile Anamarija Rusak i Antonija Tandare bili su dio znanstveno-istraživačke aktivnosti ustanove u kojoj su istraživanja većim dijelom provedena na Botaničkom zavodu PMF-a i bili su dio redovitog istraživanja čemu svjedoči rad pod naslovom: Rusak, Gordana; Komes, Draženka; Likić, Saša; Horžić, Dunja; Kovač, Maja. Phenolic content and antioxidative capacity of green and white tea extracts depending on extraction conditions and the solvent used. // Food Chemistry. 110 (2008), 4; 852-858
U izviješću koje je potpisao tadašnji predsjednik HBD-a prof. dr. sc. Goran Klobučar ističe se da prema pravilima rada na istraživačkim radovima za natjecanja “istraživanje ne smije biti dio stručne ili znanstveno-istraživačke aktivnosti ustanove”, te da “treba izbjegavati teme koje su predmet znanstvenog istraživanja na fakultetima ili znanstvenim institutima.”
Prema istom izvoru Povjerenstvo je bilo formirano kako bi istražilo navode iz članka pod naslovom ‘Evo što nas uče od malih nogu: Nemojte čekati fakultet, varajte na natjecanjima dok ste još u školskoj klupi!’, objavljenog na portalu Dnevno.hr.
U navedenom dokumentu iznesen je sljedeći zaključak:”Članovi Malog vijeća su na temelju izvješća Povjerenstva jednoglasno zaključili da je navedenim djelovanjem narušen ugled biologa u Republici Hrvatskoj. Na temelju članaka 20. i 21. Statuta HBD Malo vijeće HBD-a, zbog grubog kršenja dužnosti člana, predlaže Velikom vijeću HBD isključenje prof. dr. sc. Gordane Rusak iz HBD. Malo vijeće je svjesno da za nastalu situaciju dio odgovornosti snosi i tročlano povjerenstvo, prof. dr. sc. Verica Garaj-Vrhovac, izv. prof. dr. sc. Reno Hrašćan, Marija Troha Holmik, prof., iz redova Državnog povjerenstva za natjecanje iz Biologije 2014. g koje je prihvatilo i nagradilo rad pod mentorstvom prof. dr. sc. Rusak, a koji prema Uputama za provedbu Natjecanja i smotre iz biologije nisu smjeli prihvatiti te se Velikom vijeću predlaže i odluka kojom se trajno onemogućuje njihovo predlaganje i izbor u tijela HBD i Državno povjerenstvo natjecanja iz biologije’.

Rusak: To je osobna osveta

HBD je nakon toga, na prijedlog Malog vijeća, odlučio isključiti Rusak. No ona je za tportal rekla da ne prihvaća takvu odluku zato što ionako nije bila članica HBD-a te zato što je odluka bila rezultat odmazde.
‘To je bio osobni obračun Klobučara sa mnom jer nisam htjela zaposliti njegovog čovjeka na PMF-u’, rekla je Rusak izrazivši spremnost da tuži ne samo Dnevno.hr nego i sve one koji se budu služili njime kao mjerodavnim izvorom informacija.
‘To je bilo gnjusno, taj odnos predsjednika HBD-a prema meni zbog toga što sam stopirala zapošljavanje jednog čovjeka na Biološkom odsjeku kojeg je on imao namjeru zaposliti. Ja sam preko Fakultetskog vijeća stopirala zapošljavanje njega kao doktoranda jer je bilo nedopustivo da ga Fakultet plaća pet godina. To bi bila velika šteta za fakultet. Ja sam mu se time jako zamjerila jer sam mu uništila autoritet. Nakon toga je krenuo dirigirani napis u Dnevno.hr i nakon toga isključenje iz HBD-a kojeg ja uopće nisam članica. Neka pokažu pristupnicu koja pokazuje da sam bila članica’, pojasnila je Rusak.
Do Klobučara, koji je sada potpredsjednik HBD-a, nismo mogli doći jer je, prema informacijama koje smo dobili u Društvu, izvan Hrvatske na sabbaticalu.

Kružić: Ne znam zašto Rusak tako nastupa prema reformi

Ove informacije trenutno su posebno aktualne zbog činjenice da je Rusak predsjednica Saborskog odbora za znanost i obrazovanje koji je svojim nedavnim prijedlogom da se Ekspertna skupina za kurikularnu reformu proširi s 10 novih članova vrlo izravno pridonio njihovoj kolektivnoj ostavci. Naime, ona se prošli tjedan našla u medijskoj žiži nakon što su je predstavnici oporbe u Odboru optužili da je pogodovala vladajućima jer je promijenivši dnevni red sjednice onemogućila njihovo sudjelovanje u raspravi o pitanju treba li širiti Ekspertnu skupinu. Mnogi su se nakon toga zapitali tko je zapravo Rusak i čiji je ‘igrač’, HDZ-ov, Hrastov, Mostov, HSLS-ov ili samo svoj. To pitanje nije nelogično postavljati ako se u obzir uzme njezin politički put – u Sabor je ušla kao zastupnica Mosta, da bi se potom pridružila Prgometovom HRID-u, pa prešla u HSLS i konačno postala predsjednicom Odbora za znanost i obrazovanje. Osim toga ona je na samom početku snažno podržavala kurikularnu reformu da bi posljednjih dana u medijima bila jedan od glasnijih kritičara činjenice da u Ekspertnoj skupini nema predstavnika iz STEM područja. Ovakav obrat mnogima nije jasan, osobito njezinim kolegama biolozima koji su uglavnom bili vrlo zadovoljni predstavljenim dokumentima iz biologije.
Jedan od njih je i tajnik Malog vijeća HBD-a Petar Kružić koji kaže da ne razumije posljednje nastupe Rusak i kritike na račun Jokićeva tima. Naime, njihova je funkcija ionako bila da upravljaju reformskim procesima dok su na sadržajima predmetnih kurikuluma radili stručnjaci za odgovarajuće predmete – uglavnom nastavnici iz škola i fakulteta. Drugim riječima, ako bi nešto eventualno trebalo širiti, bilo bi logično da to budu stručne radne skupine, a ne Ekspertna. Za članove Ekspertne skupine najvažnija je kvalifikacija bila i ostala da su dobri stručnjaci za obrazovanje. Osim toga Kružić ističe da su biolozi zapravo bili vrlo zadovoljni kurikulumom biologije.
‘Dokumenti o kurikulumu biologije bili su odlično prihvaćeni na Biološkom odsjeku PMF-a. Naši ljudi su Jokiću i stručnim skupinama dali punu podršku. Na dokumentima nije radio Jokić niti članovi Ekspertne skupine, nego naši kolege iz struke. Oni su nam ih i predstavili. Osim toga izrazili su spremnost da se sve eventualne primjedbe prihvate i da se unesu potrebne izmjene. To je bilo jako lijepo obavljeno, a nastavnici su to odlično prihvatili’, rekao je Kružić.
Zanimljivo je da je i sama Rusak odmah nakon izbora, još u studenom 2015., u izjavi za tportal dala punu podršku reformi.
‘Nama će, uz reforme koje tražimo, znanost i obrazovanje biti prioriteti. U tom smislu nastavit ćemo raditi na daljnjem razvoju donesene strategije. Čuli smo u HDZ-u da oni nisu uvjereni da su u skupinama koje rade na strategiji najbolji ljudi, no ja mislim da je to opasno. Naime, ako se strategija samo pokuša rušiti, uključit će se alarm jer onda opet krećemo iz početka, iz pepela. Zato i jesmo u pepelu već desetljećima’, rekla je tada Rusak.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon