BILJNI SVIJET PREMUŽIĆEVE STAZE NA VELEBITU

Tekst: M. Šamanić

Foto: PP Velebit

Povodom Dana Parka prirode „Velebit”, u srijedu 29. svibnja 2019. godine, u Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću je predstavljen vodič „Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu”, Slikovni vodič s 2750 fotografija, autorskog tima – Kremer Dario, Brkljačić Ana i Randić Marko. Vodič je izašao u zajedničkoj nakladi Javne ustanove „Park prirode Velebit” i „Nacionalni park Sjeverni Velebit”.

Cijeli projekt na knjizi je trajao 6 godina, uz terenski rad tijekom cijele godine, a autori knjige obilazili su Premužićevu stazu, popisivali i fotogrfirali biljne vrste. Osnovni cilj je bio napraviti slikovni vodič biljnih vrsta koje prolaznik po Premužićevoj stazi može vidjeti, te da mu pomogne da te biljne vrste i prepozna. Knjiga je namjenjena prosječnom poznavatelju prirodnih vrijednosti, no može se koristiti i za znanstvene svrhe jer pokazuje i neke vrste za koje se nije znalo da postoje. U knjizi su opisane 634 svojte, a knjiga je tako koncipirana da su biljne vrste složene po boji cvijeta. Biljke su pokazane latinskim i narodnim,ali i engleskim jezikom kako bi se njome mogli koristiti i turisti. Ipak, naglasak je na mnogobrojnim fotografijama. Inače Premužićeva staza duga je 57 kilometara, no jedan dio na Sjevernom Velebitu više se ne koristi, zarastao je pa se u javnosti barata s duljinom staze od oko 50 kilometara.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon