BIH POZVALA UN DA ZABRANI NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI

Tekst: B. D./Fena

Foto: AJB

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u je u petak, 10. srpnja 2020. u suradnji sa Stalnim misijama Njemačke, Europske unije, Francuske, Belgije, Estonije, Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske organizirala  Komemoraciju visokog nivoa povodom 25. godina genocida u Srebrenici. Skupom je moderirao trenutni predsjedavajući Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija Christoph Heusgen. Tom prilikom se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio svjetskoj javnosti na proširenoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da zaštite integritet sudova Ujedinjenih nacija, te osiguraju poštivanje njihovih presuda, naročito u vezi sa genocidom u Srebrenici.

Osim toga, pozvao je UN da odmah donese Zakon o zabrani negiranja genocida. To u ovom trenutku može učiniti jedino Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u skladu sa svojim mandatom utemeljenim Daytonskim mirovnim sporazumom. Završavajući svoje obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a predsjedavajući Predsjedništva BiH napomenuo je da bi donošenje i implementacija takvog zakona predstavljala najbolji izraz poštovanja prema žrtvama, te najveću moguću pomoć svima u Bosni i Hercegovini da se na temelju istine izgradi povjerenje potrebno za njenu sigurnu i svijetliju budućnost.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon