BICIKLOM OKO HRVATSKE

Tekst: Geografija.hr

Foto: H. Jakolić

Hrvatsko geografsko društvo pokrovitelj je nesvakidašnjeg avanturističkog pothvata u kojem će Toni Lugarov, Hrvoje Jakolić i Blaž Oštrek obići cijelu kopnenu granicu Hrvatske i odvoziti oko 2230 km. Cilj projekta je promocija cikloturizma kao zdravog i ekološki održivog oblika turizma  te hrvatskih granica kao mjesta susreta i suživota.

Prvi tjedan putovanja

Putovanje biciklima po granicama Hrvatske započelo je u subotu, 12. svibnja 2018. u Savudriji, a potom se Bujštinom i Buzeštinom, prateći hrvatsko-slovensku granicu, nastavilo vrlo izazovnim planiskom dioniciom Ćićarije i Učke. Već drugog dana biciklisti su nakon voženje riječkim zaleđem i Gorskim kotarom stigli u Čabar, gdje su se družili s učenicima Osnovne škole “Petar Zrinski”, razgovarajući o bicikima, putovanjima, granicama (posebno hvala Martinu Kvaterniku, prof. Geografije). Put su nastavili uz Kupu sve do Žumberka, a potom se spustili u dolinu Save koju su prešli na skeli. Ruta je bickliste vodila preko Kumrovca, Trakošćana i Varaždina prema najsevernijoj točki Hrvatske u Sv. Martinu na Muri.

Drugi tjedan putovanja

Sv. Martin na Muri postao je značajno turističko odredište u Hrvatskoj, i to ne samo zbog sve poznatijih toplica. Na rijeci Muri uređen je za stari mlin, označene su biciklističke rute koje se dijelom uklapaju u projekt Eurovelo i čitav kraj nudi niz prilika za provođenje aktivnog odmora. Nakon posjeta Muru je uskoro zamijenila Drava, a kraći nedjeljni odmor proveli su uz jezero i vikendaško naslje zanimljivog imena, Čingi-Lingi u općini Molve. Prateći tok Drave tok biciklisti su vozeći Podravinom uskoro stigli u Slavoniju, u Valpovo gdje su ih dočekali članovi odreda izviđača Iovallios. Sljedeće odredište bila je Baranja, tipična prekogranična regija čiji se veći dio nalazi u susjednoj Mađarskoj i koja je bicikliste oduševila Kopačkim ritom (i prekrasnim sunčanim vremenom). Nakon Osijeka, Dunav zamjenjuje Dravu, a u Vukovaru Toni, Hrvoje i Blaž susreću Japanca koji već sedam godina putuje svijetom vozeći bicikl. Preko Iloka, najistočnije točke Hrvatske, put ih je dalje vodio preko Vinkovaca do Slavonskog Broda i nove suputnice idućih nekoliko dana – rijeke Save. U Hrvatskoj Kostajnici biciklisti su posjetili SŠ Ivana Trnskoga gdje je posjet organizirala profesorica geografije Lana Deraković-Rakas. S učenicima 2. razreda smjera šumarski tehničar te 3. razreda gimazije razgovarali su o suživotu stanovnika u pograničnom području. Učenike su posebno zanimali o tome kako je živjeti na biciklu tijekom ovako dugih vožnji. Hrvatska Kostajnica bila je svakako dobro odredište za ovakav posjet i zbog činjenice da njeni stanovnici aktivno rade na razvoju cikloturizma i organiziraju nekoliko biciklističkih manifestacije svake godine.

Treći tjedan putovanja

Zadnji tjedan avanture bicklom po granicama Hrvatske započeo je vožnjom Kroz Banovinu i Kordun, a završio u Lici, u Korenici. Reljefna uzvišenja ovog prijelaznog prostora između Središnje i Gorske Hrvatske nisu iznenadila bicikliste, ali nakon višednevnog putovanja uz Savu ipak su predstavljala novi izazov. Put od Korenice preko Gračaca do Knina oduševio je bicikliste prekrasnim otvorenim vizurama na polja u kršu, kanjon Zrmanje i slapove NP Krka. Vozeći dalmatinskim zaleđem, od Knina prema Sinju, Toni i Hrvoje s uživanjem su gledali Dinaru (sretni što ne moraju uspeti se i na nju) i jurili obalom Peručkog jezera, prije nego su dan završili na obali, u Baškoj Vodi. Prvo ovogodišnje kupanje u moru! Jadransko magistralom, uz uspon kod deltve Neretve koji ih je nagradio ptičjom perspektivom nad najplodnijom poljoprivrednom zonom Južne Dalmacije, put su nastavili do Dubrovnika. Avanturu, nakon gotovo puna tri tjedna vožnje Toni i Hrvoje su odlučili završiti vozeći Konavlima pa preko graničnog prijelaza Debeli Brijeg u Crnu Goru… Sretno su se zrakoplovom vratili u Zagreb 26. svibnja 2018.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon