BETONIZACIJA OBALE U VRIJEME KORONE

Tekst: Tijana Novaković

Foto: PGS/T.N.

Krk baš nije imao sreće što je zapeo za oko dvojici moćnika. Jedan je vlasnik tvornice oružja iz Karlovca. Baš taj je poželio graditi usred zelene zone, odmah povrh plaže Portopisana s najljepšim pogledom na staru povijesnu jezgru grada. Naš gradonačelnik je slab na „velikane“ pa se nije potrudio braniti interese grada, već se odmah bacio na leđa od sreće mašući nožicama. Sve je učinio da tom „velikanu“ ispuni skromnu željicu, ne pitajući se kako će reagirati građani. S njima on to brzo rješava. Pusti priču kako se „to moralo, jer je bio poziv s Vrha“ i građani su to progutali. Malo su beštimali na taj imaginarni Vrh, ali su se pomirili s tom činjenicom, ne sumnjajući u svog gradonačelnika.

NESTALA ŠUMA

Omogućivši gradnju „velikanu“, otvorio je Pandorinu kutiju! Javlja se vlasnica susjednog zemljišta i ona bi gradila zgradu s četiri stana uz samo more, na svom terenu, odmah ispod „velikana“. Do sada to nije mogla. On joj je otvorio tu mogućnost. Ne smeta joj što će nad njenom kućom visjeti dva mastodonta. Što sad? Morala se i njoj izdati građevinska dozvola. Srušila je šumu i zapalila lomaču koja je dugo tinjala. Uskoro se javlja još jedan vlasnik i on želi graditi. Niti njega se ne može odbiti. I eto nema više zelene zone uz more!

PRITAJENI GRADONAČELNIK

Kad je već krenula devastacija, poželjela je i direktorica srednje škole graditi hotel na parkingu uz restoran Neptun, na samoj plaži. Tu je prekipjelo susjedima i potpisuju peticiju protiv gradnje. Gradonačelnik se pritajio. Kad su građani poludjeli, javili su se i hrabri kustosi. Niti oni sada ne odobravaju gradnju. Nije više riječ o pozivu s Vrha, nego o prohtjevu jedne sugrađanke koja nije toliko solventna pa se gradonačelnik više ne angažira.

VIŠAK KAPITALA

Pitam se da li bi se ovo moglo dogoditi u Švedskoj, općenito u skandinavskim zemljama? Tamo bi vlasnik tvornice oružja plaćao toliki porez koji mu ne bi zadavao muke zbog goleme količine viška novaca. Ovaj naš patnik, muku muči kako utopiti viškove u građevine bez financijske isplativosti. Švedski vlasnik se može osloboditi visokog poreza jedino u slučaju kada ulažu u razvoj tvrtke u cilju zapošljavanja dodatne radne snage ili ukoliko pridonose općem društvenom boljitku zemlje. Njega ne mogu naslijediti niti njegova djeca ukoliko nemaju dovoljno novca da otkupe tvrtku.

UPTAN NOVI MANDAT

Osobno sam vidjela kuću u kojoj živi vlasnik najveće kozmetičke tvrtke u Danskoj. To je skromna katnica na zemljištu koje je nešto malo veće od susjednih i koje je neograđeno.

Što je grad Krk dobio izgradnjom ovog rugla od zgrada koje su devastirale prostor? Koja je dobit za grad?

Bit će malo teže zadovoljiti Horvatinčićeve apetite, njegovu želju da izgradi golf terene na poljoprivrednom zemljištu. Ali za tog „velikana“ se vrijedi potruditi, siguran je gradonačelnik. Lagati je dobro naučio, varati zna! Treba mu samo još jedan mandat! Hoće li mu ga građani dati?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon