BEOGRAD POSTAO SREDIŠTE TRANSPORTNE ZAJEDNICE JUGOISTOČNE EU

Tekst: B. Dobrijević

Foto: RTS

Kako javljaju mediji u Srbiji, na 18. katu “Beograđanke”, od petka, 13. rujna 2019. je u funkciji Stalni sekretarijat Transportne zajednice tzv. Zapadnog Balkana. Od tamo će se upravljati svim aktivnostima i transportnim projektima u ovom dijelu JI Europe. Prema navodima Violete Bulc iz EU komisije za transport, to u praksi znači mnogo bolje usluge, te pristup investicijama pod mnogo povoljnijim uvjetima. Naime, i prije nego što je postala članicom EU, učinjen je prvi korak u pretvaranju Beograda u metropolu “zapadnobalkanske regije” i to baš na polju međusobnog pozvezivanja Zagreba, Beograda, Sarajeva, Podgorice i Skoplja i otvaranja puteva prema Austriji i Mađarskoj. Ova odluka u koju će Europa već do 2020. uložiti milijardu eura, potpisana je u Londonu još 2018. godine a sada je ugledala i svoju realizaciju.

Kao kremu na srpski predpristupni politički kolač prije formalnog ulaska u EU, Velika Britanija je uložila 10 milijuna funti za mlade u Srbiji da se “liječe od naslijeđa prošlosti”, a  njemački parlametarni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Stephan Mayer je istovremeno proglasio Srbiju za svog glavnog partnera na polju sigurnosti i suzbijanja kriminala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon