BELICA U MEĐIMURJU DOBIVA PRVI HRVATSKI MUZEJ KRUMPIRA

Tekst: Panopticum

Foto: Reformisti

Nakon što je prije 15-tak godina u međimurskoj Belici podignut prvi spomenik krumpiru, ta će općina na sjeveru Hrvatske ponovo napraviti iskorak kada je riječ o odavanju počasti toj poljoprivrednoj kulturi toliko tipičnoj upravo za to podneblje. Naime, u planu je izgradnja prvog hrvatskog muzeja krumpira. Belica će na taj način postati jedna od rijetkih mjesta na karti svijeta s muzejem krumpira uz one koji već postoje u Njemačkoj, Belgiji, Danskoj, Francuskoj ili u SAD. Nadalje, osim krumpira, treba naglasiti da je u Međimurju najveća hrvatska proizvodnja jabuka, kozjeg mlijeka i to baš u Belici.

Kako se neslužbeno može saznati, glavni projekt već se izrađuje, a u proračunu za iduću godinu za muzej u sklopu kojeg bi se napravila i tržnica, planira se utrošiti 169 tisuća eura. Muzej i tržnica će biti jedna cjelina, a sama zgrada muzeja biti će u modernom arhitektonskom stilu. Biti će to ujedno i edukacijski centar vezan uz poljoprivredu uz koji se planira i održavanje poljoprivrednog sajma subotama. Međimurska udruga žena već je zainteresirana za neke aktivnosti poput spremanje tradicionalnih jela od krumpira. Muzej krumpira s anexom tržnice osim što će biti višenamjenski, bit će još jedna međimurska, odnosno hrvatska turistička atrakcija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon