BAUK LUSTRACIJE: ŠKOTSKI DNEVNI LIST RAZOTKRIVA MREŽU ŠTEDULOVOG UBOJICE

Tekst: Panopticum

Foto: Scotish Daily Mail/Reuters

Škotski dnevni list “Scotish Daily Mail” donio je u ponedjeljak, 26. rujna 2022. u svom tiskanom i online izdanju vijest pod naslovom “Otkriveno, bijes ministara Ujedinjenog Kraljevstva na Jugoslaviju povodom pokušaja ubojstva u Fifeu” (“Revealed, UK ministers’ fury with Yugoslavia over Fife assas sination attempt”).

U navedenom članku autor Steven Taylor opisuje povijesni trenutak koji je zaprepastio Škotsku javnost i poslao šokantni val vijesti u medije diljem svijeta s obaviješću o atentatu koji je počinio Udbin pistolero Vinko Sindičić nad Nikolom Štedulom u Škotskoj. Autor navedenog novinskog članka razotkriva nakon niza godina kroz deklasificirane tajne dokumente Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva nalogodavce Vinka Sindičića, koji je, podsjetimo, prilikom uhićenja u Škotskoj nakon neuspjelog atentata imao u unutarnjem džepu svog sakoa povratnu avionsku kartu za Štedulovu destinaciju izdanu u turističkoj agenciji Kvarner express u Rijeci.

Dakle, da kratko rezimiramo, a prema narodnoj poslovici, istina kad-tad izađe na vidjelo. U nastavku teksta u cijelosti prenosimo Taylorov spomenuti članak objavljen u “Scotish Daily Mail”, i to kako slijedi:

OTKRIVENO, BIJES MINISTARA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA NA JUGOSLAVIJU POVODOM POKUŠAJA UBOJSTVA U FIFEU

Tekst: Steven Taylor

Foto: Scotish Daily Mail

Trenutak koji je zaprepastio Škotsku i zatresao čitav svijet

Deklasificirani dosjei otkrili su da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva htjela ‘dati zasluženi udarac Jugoslavenima’ nakon pokušaja atentata na hrvatskog prognanika u Fifeu u listopadu 1988. godine. Nikola Štedul, politički aktivist u egzilu i borac za hrvatsku neovisnost, bio je ustrijeljen sa šest hitaca i teško ranjen ispred svoje kuće u Kirkcaldyju od strane Vinka Sindičića. Sindičić, za kojeg se vjeruje da je bio agent ozloglašene jugoslavenske tajne službe UDBA, uhićen je u zračnoj luci Heathrow dok je pokušavao pobjeći iz zemlje nakon napada. Sljedeće godine osuđen je na Visokom sudu u Dunfermlineu za pokušaj ubojstva. Tajni dokumenti Ministarstva vanjskih poslova sada pokazuju da je Vlada više od dvije godine bila upletena u žestoku raspravu o tome kako odgovoriti na napad. Od planova za odmazdu nevoljko se odustalo nakon žalbe Sindičića i previranja na Balkanu koja su zakomplicirala stvari. Nakon Sindičićeve osude u svibnju 1989., MI5 je rekao tadašnjem ministru unutarnjih poslova Douglasu Hurdu da nema sumnje da je on djelovao prema nalozima iz Beograda i da su mu službenici jugoslavenskog veleposlanstva u Londonu gotovo sigurno pomogli. Dana 2. kolovoza 1989. glavni tajnik gospodina Hurda napisao je Foreign Officeu: ‘Ministar unutarnjih poslova… vidi dobar razlog za zaključak da su Jugoslaveni stajali iza Sindičićevog pucanja na Štedula i vjeruje da se mora staviti neka zabilješka našeg neodobravanja. ‘

Iako je ministar vanjskih poslova Sir Geoffrey Howe bio za protjerivanje jugoslavenskog veleposlanika u Londonu, stalni podtajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, Sir John Fretwell, upozorio je na taj detalj. Napisao je: ‘Koliko god bilo zadovoljstvo dati Jugoslavenima zasluženi udarac, to ne bi nužno bilo u dugoročnom britanskom interesu.’ Plan da se umjesto toga protjera zamjenik veleposlanika, Branko Branković, zakomplicirao se kad je Sindičić podnio žalbu na njegovu presudu. Pravni se proces odužio godinu dana i do trenutka kad je žalba odbijena u studenom 1990. godine, te se Branković već vratio u Jugoslaviju u trenutku dok su politička previranja počela gutati Balkan. Gospodin Štedul, koji je vodio prodavaonicu ribe i čipsa u Kirkcaldyju, umro je u srpnju ove godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon