BAUK KORONE ZAVLADAO EUROPOM

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Gaceta Medica

Kako prenose gotovo svi europski mediji, pošast korone zahvatila je cijelu EU te sve više zemalja uvodi policijski sat. Primjerice, u Španjolskoj je premašen broj od tri milijuna zaraženih, srednja i istočna Europa ruše rekorde po broju novozaraženih, a u tjednu do 16. listopada 2020. Velika Britanija je svakodnevno imala gotovo 35 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Velika Britanija

Od ovog vikenda do 9. studenoga 2020. više od tri milijuna stanovnika Walesa će morati ostati kod kuće, odnosno u nekoj vrsti samoizolacije. Wales je tako postao prva britanska pokrajina koja je posegnula za mjerom karantene.

Zatvorit će se sve trgovine koje nisu od životne važnosti, no učenici osnovnih škola i neki razredi gimnazija moći će se vratiti u školu početkom studenoga, nakon školskih praznika. Vlada premijera Borisa Johnsona pokušava izbjeći opću karantenu u Engleskoj, međutim oko polovice stanovništva, njih oko 29 milijuna, živi pod raznim lokalnim ograničenjima.

Španjolska

U Španjolskoj je sveukupan broj slučajeva Covida-19 premašio tri milijuna, objavili su španjolski mediji. Regionalne vlasti Madrida najavile su da od vikenda stupa na snagu zabrana okupljanja između ponoći i šest sati ujutro. Više španjolskih pokrajina razmišlja o uvođenju policijskog sata kako bi se obuzdala pandemija Covida-19.

Poljska

Od subote, 24. listopada 2020. cijela Poljska  postala je crvena zona, s djelomičnim zatvaranjem osnovnih škola i restorana. Poljska je u posljednja 24 sata zabilježila 13.632 nova slučaja zaraze, rekordan broj u jednom danu, objavilo je ministarstvo zdravstva, a vlada je istodobno najavila dodatne mjere za sprečavanje Covida-19. Broj smrtnih slučajeva pao je u istom danu na 153, s rekordnih 168 dan ranije. Poljske vlasti odlučile su zatvoriti sve kafiće i restorane na dva tjedna te ograničiti javna okupljanja na pet osoba. Polovica zemlje, posebice veliki gradovi s okolicom, je crvena zona još od prošlog vikenda, a sada se ta mjera proširuje na cijelu zemlju.

Francuska

Francuska vlada uvela je policijski sat u dvije trećine države, odnosno za 46 milijuna ljudi, od petka, 23. listopada 2020. u trajanju od šest tjedana, nakon rekordnih 41.622 novozaražena u jednom danu. Ukupno je broj zaraženih premašio milijun. U Europi samo Španjolska i Rusija imaju slične brojeve oboljelih od korone. Prije tjedan dana policijski sat bio je uveden u Parizu i osam drugih gradova u Francuskoj, a sada se širi na 38 drugih područja i trajat će svaki dan od 21 sat navečer do 6 sati ujutro.

Nizozemska

Broj zaraženih koronavirusom u Nizozemskoj naglo je skočio za gotovo 10 tisuća u 24 sata, što je novi rekord, prema podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje (RIVM) u petak, 23. listopada 2020. Vlada je uvela djelomične mjere zatvaranja još od 14. listopada, uključujući zatvaranje svih barova i restorana u zemlji.

Švicarska

Švicarska s 8,6 milijuna stanovnika, u petak, 23. listopada 2020. je imala novi rekord infekcija Covidom-19 pa je ušla u klub 50 drugih zemalja u kojima je ukupan broj zaraženih premašio 100 tisuća ljudi.  Ukupno potvrđen broj zaraženih u Švicarskoj i susjednoj Kneževini Lihtenštajn narastao je sa 6634 na 103.653, a broj umrlih za deset, čime je ukupno evidentirano 1877 umrlih.

Slovačka

Slovačka je od subote, 24. listopada 2020. uvela djelomični lockdown u trajanju od tjedan dana i dopušta samo odlaske na posao, nužnu kupnju i nastavu za mlađu djecu. Slovačka je u četvrtak, 22. listopada s 2581 novim slučajem zaraze, također oborila rekord broja zaraženih u jednom danu.

Češka

Prema podacima ministarstva zdravstva Češka je u četvrtak, 22. listopada 2020. imala 14.150 novozaraženih, odnosno nešto manje od rekordnih 14.960 dan ranije. Češka se bori s najvećim porastom Covida-19 u EU i od ožujka je zabilježila sveukupno 223.065 oboljelih. Do ovog četvrtka je umrlo ukupno 1845 ljudi zaraženih koronavirusom. Povrh svega premijer Andrej Babiš zatražio je ostavku ministra zdravstva  Romana Prymule pošto je objavljena fotografija na kojoj ministar izlazi iz restorana koji je trebao biti zatvoren.

Ukrajina

Ukrajina bilježi novi rekord od 7517 zaraženih u jednom danu, objavilo je u petak, 23. listopada 2020. vijeće za nacionalnu sigurnost. Dan ranije su bila 7053 novozaražena te se ukupan broj oboljelih popeo na 330 tisuća. Ukrajina od početka listopada svakodnevno bilježi preko 5000 novih slučajeva zaraze. Veliki porast u broju zaraženih nagnao je vladu da stroge restrikcijske mjere produlji do kraja tekuće godine.

Rusija

Zdravstvene vlasti Rusije su u petak, 23. listopada 2020. potvrdile 17.340 novozaraženih, od kojih je 5478 u Moskvi. Od početka pandemije u Rusiji je od Covida-19 oboljelo 1.480.646 ljudi. U posljednja 24 sata umrle su 283 osobe, a sveukupan broj umrlih do sada je dosegnuo preko 25 tisuća osoba.

Njemačka

Njemačka također bilježi povečanu stopu oboljelih od korone.U protekla 24 sata potvrđena su 11.424 slučaja zaraze Coviom-19, što prema njemačkim zdravstvenim vlastima daje naslutiti da je stanje stabilno i pod kontrolom.

Belgija

S više od 270 tisuća zaraženih i 10.500 umrlih, Belgija je, s 11,5 milijuna stanovnika, među europskim državama najteže pogođenima virusom u odnosu na broj stanovnika. Belgijska pokrajina Liege postala je sredinom listopada najteže pogođena zona.

Italija

Dnevni broj zaraza u Italiji raste od početka mjeseca listopada 2020., a za vikend je dosegnuo rekordnih 16.079 te se strahuje da će izmaknuti kontroli. Italija je među državama EU s najvišom stopom smrtnosti od Covida-19. Talijanske regije Lazio i Campania počinju policijski sat u petak, 23. listopada 2020., dan nakon što je stupio na snagu u sjevernoj pokrajini Lombardiji. Osim toga, talijanska regija Campanija uvodi lockdown i poziva nacionalnu vladu da slijedi njezin primjer.

Portugal

U Portugalu je uveden lockdown u tri sjeverna okruga, a u cijeloj zemlji uvode se ograničenja kretanja za vikend, kada se obilježava Dan mrtvih.

Grčka

U Grčkoj je policijski sat uveden u Ateni i u nekoliko drugih gradova. Stupio je na snagu u subotu, 24. listopada 2020. i primjenjuje se svakodnevno od ponoći do 5 sati ujutro.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon