BARTOLOMEJ I. U POSJETU HRVATSKOJ

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., 271. vrhovni poglavar Ekumenske Carigradske patrijaršije dolazi u petak, 9. rujna 2016. godine u Hrvatsku. Carigradski patrijarh otvoriti će konferenciju na kojoj će o problemu holokausta govoriti Efraim Zuroff, Ruta Vaganaite, protojerej Aleksandar Zin iz Rusije, te mnogi povjesničari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti Poljske, Rusije, Republike Srpske, Rumunjske, Hrvatske, Izraela i Srbije. Konferencija se održava pod nazivom “Novomučenici: perspektiva II” u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu. Srpska Papa_Bartolomej

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.glas-koncila.hr

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., 271. vrhovni poglavar Ekumenske Carigradske patrijaršije dolazi u petak, 9. rujna 2016. godine u Hrvatsku. Carigradski patrijarh otvoriti će konferenciju na kojoj će o problemu holokausta govoriti Efraim Zuroff, Ruta Vaganaite, protojerej Aleksandar Zin iz Rusije, te mnogi povjesničari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti Poljske, Rusije, Republike Srpske, Rumunjske, Hrvatske, Izraela i Srbije. Konferencija se održava pod nazivom “Novomučenici: perspektiva II” u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu. Srpska pravoslavna opća gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ je moderna gimnazija sa suvremenim nastavnim programom koji je u skladu sa srednjoškolskim obrazovanjem propisanim u Republici Hrvatskoj. Škola je utemeljena 2005. godine pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

LITURGIJA U JASENOVCU

Nakon Zagreba patrijarh Bartolomej s arhijerejima i sudionicima konferencije posjetiti će Jasenovac i nazočiti obredu u hramu Svetog Ilije u Mlaki.

U subotu, 10. rujna 2016. godine će carigradski patrijarh Bartolomej i srbijanski patrijarh Irinej služiti liturgiju u Jasenovcu u povodu obilježavanja 75. obljetnice stradanja svetih mučenika jasenovačkih. Istog dana će Bartolomej posvetiti i episkopski dvor u Pakracu.

PRAVOSLAVNI FIJASKO NA KRETI

Da podsjetimo, Veliki desetodnevni sabor pravoslavnih crkava, skup kakav nije viđen više od tisuću godina, a trebao je potvrditi jedinstvo pravoslavnih crkava čitavog svijeta,  održao se od 19. do 27. lipnja 2016. u Heraklionu na otoku Kreti, ali je bio oslabljen zbog nedolaska nekih sudionika, napose ruskog patrijarha Kirila. Osim patrijarha Kirila, čija Ruska pravoslavna crkva broji gotovo 130 milijuna vjernika, što je polovina pravoslavnih vjernika u svijetu, na ovom skupu nije bilo ni primasa Antiohija, te onih iz Bugarske i Gruzije. Dakle, rad sabora koji se održavao sve do 27. lipnja 2016. u Chaniji na najvećem otoku Grčke bio snažno obilježen izostankom četvorice sudionika. Kako je zaključeno u mnogobrojnim svjetskim medijima, to je bio težak udarac za organizatore sabora, ponajprije za patrijarha Bartolomeja čiji utjecaj ruska Crkva osporava već godinama. Glavni akteri Pravoslavne crkve svoj nedolazak su uglavnom obrazložili, i to u zadnji čas, proceduralnim razlozima, unatoč tome što su odobrili održavanje skupa.

Na dan kada Pravoslavna crkva slavi Duhove, koncil je počeo zajedničkom “božanskom liturgijom” u Heraklionu, najvećem gradu na otoku Kreti, koju su služila desetorica primasa, među njima i carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej koji ima počasno mjesto među pravoslavnim episkopima. Grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos također je nazočio misi koju je izravno prenosila državna televizija ERT. Prema nekim neslužbenim procjenama pravoslavna zajednica ima oko 250 milijuna vjernika i okuplja četrnaest autokefalnih Crkava koje su na udaru kriza u bivšem sovjetskom bloku i na Bliskom istoku, a nerijetko ih razdiru nacionalne i političke svađe.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon