BART MOEYAERT DOBITNIK NAGRADE ASTRID LINDGREN

Tekst: D. Sremiš

Foto: Embassy of Belgium in Zagreb

Flamanski autor Bart Moeyaert osvojio je nagradu Astrid Lindgren za 2019. godinu, također poznatu i kao „Nobelova nagrada za književnost mladih“, predstavljenu u talijanskoj Bologni na Sajmu dječjih knjiga. Žiri ga je odabrao s popisa od više od 60 nominiranih. Nagrada Astrid Lindgren vrijedna je pet milijuna švedskih kruna što je čini financijski najizdašnijom nagradom dječje književnosti u svijetu i jednom od najvrednijih književnih nagrada općenito. Ustanovila ju je belgijska vlada 2002. u spomen na Astrid Lindgren, autoricu Pipi Duge Čarape i brojnih drugih priča za djecu.

Bart Moeyaert rođen je 1964. godine i živi u Antwerpenu, u Belgiji. Imao je samo devetnaest godina kada je objavio svoj prvijenac 1983. godine, knjigu “Duet met valse noten”. Njegovo veliki i raznoliki književni opus obuhvaća više od 50 naslova, od slikovnica i romana za mlade do poezije. Bart je za svoj rad primio gotovo sve važne nizozemske književne nagrade nizozemskog jezika. Njegove hvaljene knjige prevedene su u više od 20 zemalja svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon