BANKROTIRAO BRITANSKI TURISTIČKI GIGANT THOMAS COOK

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Reuters

Kako javlja BBC, britanska kompanija Thomas Cook je prestala s radom objavivši bankrot. Vijest je potvrdila i britanska Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) te priopćila kako touroperatorska avio-tvrtka sa 178-godišnjim iskustvom istoga trenutka prestaje s prijevozom putnika te je pokrenula akciju osiguranja povratka putnika koji se nalaze širom svijeta. Osim toga, CAA je objavila da britanske vlasti I osiguravajuće kuće imaju u pripremi zrakoplove koji će početi vraćati u Britaniju više od 150 tisuća britanskih turista tijekom sljedeća dva tjedna.

Naime, Thomas Cook je prestao s radom nakon što nije uspio postići dogovor s vjerovnicima u grčevitim pregovorima tijekom posljednjeg vikenda a zbog prestanka rada dolazi u pitanje 22 tisuće radnih mjesta u svijetu, uključujući 9 tisuća u Velikoj Britaniji. Likvidacija tvrtke označava kraj jedne od najstarijih britanskih kompanija koja je započela s radom 1841. godine organiziranjem lokalnih izleta. Prema neslužbenim izvorima Thomas Cook se urušio pod teretom dugova od 1,7 milijardi funti, online konkurencije turističkih usluga, te bitno izmijenjenog turističkog tržišta kojemu se nije uspio prilagoditi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon