BANKE U HRVATSKOJ ZBOG KAMATA I KREDITA U CHF TUŽILO MANJE OD 10 POSTO UKUPNO OŠTEĆENIH GRAĐANA

Tekst: G. Aleksić/Panopticum

Foto: Udruga Franak

Prema podacima Udruge Franak od mogućih 500.000 tužbi do sada je banke u Hrvatskoj tužilo ukupno 40.000 ljudi, od čega nešto malo otpada i na pravne osobe. Dakle, broj tužbi je manji od 10 posto od mogućeg broja potencijalno oštećenih građana što govori o neinformiranosti štediša s jedne strane te o nepovjerenju štediša u sustav s druge strane. Prema neslužbenim informacijama bliskim strankama u postupku stiče se dojam da Hrvatska udruga banaka svojim lobiranjima drži HNB i Vladu u svojim šakama, samo je pitanje do kada.

Većina tužbi odnosi se na CHF kredite, dok se manji dio odnosi na euro i kunske kredite zbog kamata. Sudovi zasad relativno rijetko sude ništetnost ugovora po opisanim temama, ali postoje za sada tri pravomoćne presude za ništetnost CHF ugovora. HNB, koji je regulator rada banaka te Vlada RH i njezine inspekcije koji svi skupa čine dio hrvatskog pravosudnog sustava koji brine o legalitetu poslovanja pravnih osoba, nisu učinili gotovo ništa po tom pitanju. Međutim, o ništetnosti CHF ugovora ove godine odlučit će Vrhovni sud RH.

U konačnici, od svih podnjetih tužbi pola otpada na konvertirane kredite. Po Sudu EU je sve potpuno jasno budući potrošači s konverzijama imaju pravo na puno obeštećenje od strane banaka. Za sada se Vrhovni sud nije o tome još oglasio, osim u nekim vrlo nedovoljnim odlukama gdje se naslućuju prava štediša, ali se to decidirano ipak ne potvrđuje. I tu odluku Vrhovni sud RH donijet će tijekom ove godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon