BANIJA TREBA HRVATSKOG GENERALA PATTONA A NE KOKOŠARA IZ HDZ-A

Tekst: Panopticum

Foto: N1/ Dalibor Urukalovic/Pixsell

Održanim sastankom između kardinala Josipa Bozanića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na temu tijeka obnove sakralnih objekata oštećenih u potresu novi ministar graditeljstva i potpredsjednik vlade Branko Bačić dobio je odmah nakon imenovanja carte blanche”, odnosno neograničenu punomoć za trošenje EU novca kojem zbog trogodišnje nesposobnosti HDZ-a i njegovih ministara prijeti povrat sredstava u centralnu blagajnu Ursule von der Leyen u Bruxellesu. Jednako kao u i trenucima očaja u neorganiziranosti i javno iskazane nesposobnosti odmah nakon potresa, građani Hrvatske, ovaj put na prostoru potresom uništene Banije i glavnog grada RH imali su se prilike uvjeriti u nesposobnost ljudi koji vode državu svih 30 godina hrvatske samostalnosti.

U takvim okolnostima novi ministar Bačić umjesto da se odmah primi posla i momentalno preseli na područje porušenih dijelova Banije i organizira ured na terenu, Sanaderov torbar s oprosnicom dobivenoj od bivšeg tzv. državnog tužitelja Mladena Bajića, započeo je turneju s predstavom za medije u režiji HDZ-a po dijelovima RH koji su stradali u potresu. Od najbizarnijih dijelova Bačićevih izjava izdvojili bismo onu o “samoobnovi” u kojoj će država avansirati novčana sredstva za sanaciju potresom oštećenih objekata i ponoviti istu grešku koja joj se potkrala nakon Oluje 1995. godine kada je financirala sve i svašta bez jasne regulacije pravila igre u trošenju državnog novca u kojem su enormne financijske profite bez ikakve kontrole ostvarili etno biznismeni u dresovima svih boja. Slučajno ili ne, prema neslužbenim informacijama iz vlade RH, ministra Bačića i proces postpotresne obnove nadzirati će pravnica iz Pupovčevog SDSS-a.

Povodom toga, na području Petrinje, Gline, Siska ali i Zagreba, naš portal je putem nekoliko volontera napravio terensku anketu s ponuđenih pet imena osoba koja bi vodila inženjeriju obnove Banije među kojima su bila navedena imena Ante Gotovine, Anke Mrak – Taritaš, Radimira Čačića, Pavla Kalinića i Damira Vanđelića. Najmanje, samo 28 glasova u anketi sprovedenoj na 800 stanovnika dobio je reformist Radimir Čačić dok su anketirani stanovnici u četri navedena grada najviše glasova dali Pavlu Kaliniću, nekadašnjem voditelju zagrebačkog Ureda za hitne situacije. Kalinić je najviše glasova u anketi dobio u Gradu Zagrebu. Osim toga, jedan od starijih stanovnika Banije s prebivalištem u Petrinji prokomentirao je novonastalu situaciju postpotresne obnove sa završetkom II. svjetskog rata te izjavio kako je očekivao nekog poput agilnog američkog generala Pattona a ne kokošara iz HDZ-a koji će se nabacivati javnim novcem u tvrtke stranačkih ortaka presvučenih u kombinezone radnika s bauštele.

Podsjetimo, novi Plenkovićev ministar Branko Bačić u utrci s vremenom najavio je kako očekuje donošenje Zakona o obnovi po hitnoj proceduri, te da zakon bude najkasnije 15. veljače 2023. raspravljen a nakon toga i usvojen u Hrvatskome saboru. Međutim, obzirom da mu se ime pojavilo na mogućoj listi za odstrel u aferi “Software” koji vodi ured EU tužiteljice pri EPPO u Luxembourgu, pitanje hoće li Branko Bačić to moći realizirati iz zatvora u Remetincu ili ukoliko padne vlada čiji je član.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon