BALKANSKI HOLLYWOOD PRESELIO NA PANTOVČAK

Tekst: B. D.

Foto: Nova Tv

Nakon što su iz udruge B.A.B.E., a i šire, javno kritizirali predsjednika RH zbog izjave da “nas ne treba zanimati kad zapomažu bogate glumice”, predsjednik Zoran Milanović se ponovo oglasio u nedjelju, 7. veljače 2021., te prozvao spomenutu udrugu za promicanje prava žena.

Objavu predsjednika RH prenosimo u cijelosti, i to kako slijedi:

“Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica – koje one sada brane od mene – predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’.  Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad  šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog”.

Da podsjetimo, gotovo sinhronizirano od Beograda, Sarajeva i Zagreba, počele su se posljednjih tjedana nizati optužbe zlostavljanih žena iz balkanske filmske industrije. Slučajno ili ne, obrazac prijava i medijskih istupa glumica s vremenskim odmakom podsjeća na Hollywoodski pravosudni skandal već osuđenog producenta Harveya Weinsteina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon