BAKRENE SOVE PAVLA PAVLIČIĆA

Tekst: D. Sremiš

Foto: Mozaik knjiga

Knjiga “Bakrene sove” fantastični je triler o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji. Nakladnik je Mozaik knjiga iz Zagreba. Stota knjiga uglednog pisca Pavla Pavličića, “Bakrene sove”, velik je događaj za hrvatsku kulturu. I mnogo veće zemlje ne mogu se podičiti činjenicom da imaju tako plodna, a uz to najčitanija pisca. Akademika i člana HAZU-a, Pavličića, su kao znanstvenika zaokupljale teme iz starije hrvatske književnosti i literarne teorije. U napetoj priči dotiču se, na literaran način, mnoga dalekosežna svjetonazorska pitanja. Autor sam o knjizi govori kako je želio da fabula bude zabavna, a da u isto vrijeme potakne čitatelja na razmišljanje o nekim dalekosežnim pitanjima, te se pri tome držao onoga što je svatko iskusio u životu, s vječnim pitanjem – odakle dobro i zlo dolaze?

Pavao Pavličić hrvatski je književnik koji piše za odrasle i djecu. Od 1965. do 1969. godine u Zagrebu je studirao komparativnu književnost i talijanski jezik s književnošću. Od 1970. asistent je na Odsjeku za komparativnu književnost, Katedra za poredbenu povijest hrvatske književnosti. Doktorirao 1974. tezom “Sesta rima u hrvatskoj književnosti”. Od 1975. je docent, od 1980. izvanredni, a od 1985. godine redoviti profesor.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon