AZAZEL – ROMAN BORISA AKUNINA ZA KIŠNE JESENJE DANE

Tekst: Ines Hrain Ludošan

Foto: Profil

Uz nadolazeće jesenje dane, preporučujemo štivo koje dolazi iz hladne Rusije, dapače, carske Rusije 1876 godine. Naime, roman Azazel nas uvodi u spletke i intrige Rusije devetnaestog stoljeća i s pravom ga možemo nazvati povijesnim krimićem. Osim napetog zapleta i oštroumnog vođenja istrage mladog inspektora Fandorina, saznajemo mnoge činjenice iz tadašnjeg života Petrograda i Moskve te se upoznajemo  s političkim spletkama kojih se ne bi posramili ni današnji vlastodršci.

Roman započinje scenom u kojoj drski mladić na ulici izjavljuje ljubav mladoj djevojci koja sjedi na klupi sa svojom starijom pratiteljicom. Kad se obje dame zgroze nad njegovim postupkom, mladić se pred njima propuca kroz glavu. Ova bizarna scena objašnjava se kasnije kroz fabulu i nalazimo da je zapravo krajnje logična i morbidno maštovita.

Napet, produhovljen triler iznenađuje nas iz rečenice u rečenicu i dokazuje nam da se pronicljiv duh može iskazati u bilo kojem razdoblju povijesti te da je ljudska priroda vazda ista, prema riječima Agathe Christie.

Boris Akunin suvremeni je pisac porijeklom iz Gruzije, autor romana o inspektoru Fandorinu koji nimalo ne zaostaje za promućurnim Poirotom ili Sherlockom Holmesom. Akunin je svojim romanima dosegnuo svjetsku slavu, a kod nas su prevedeni Azazel, Levijatan, Turski gambit, Pikov dečko, Ahilova smrt i Dekorater.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon