AUTOR CRVENE ZVIJEZDE PETOKRAKE KANDIDAT RF ZA DOGRADONAČELNIKA RIJEKE

Tekst: Panopticum

Foto: RF

Povodom otvaranja kampanje za lokalne izbore u Rijeci Radnička fronta održala je u četvrtak, 11. ožujka 2021. konferenciju za medije na riječkoj tržnici. Govorili su Katarina Peović, gradonačelnička kandidatkinja Radničke fronte za Rijeku, zatim dogradonačelnički kandidat Nemanja Cvijanović, ekonomist Hrvoje Štefan te feministička aktivistica Katarina Pavičić-Ivelja.

Predizborne teme RF-a bile su od privrede do kulture i natrag s naglaskom na ekonomsko-socijalnim pitanjima mladih u trenucima negativnih demografskih trendova koji nisu zaobišli ni Rijeku i PGŽ.

Posebnu pozornost plijenio je izjavama dogradonačelnički kandidat Radničke fronte Nemanja Cvijanović koji je ustvrdio da od privrede do kulture, Rijeka stagnira. Kako navodi Cvijanović, program kulture Radničke fronte vodi se sloganom Kultura narodu – i umjesto spektakularizacije naglasak stavlja na stabilno financiranje nezavisnih i nekomercijalnih aktera riječke kulturne scene. Pritom Cvijanović pojašnjava kako se demokratizacija odvija odozdo – kroz igru i sudjelovanje uz osiguranje programskih sredstava institucijama i naprednoj izvaninstitucionalnoj sceni.

Da podsjetimo, Nemanja Cvijanović autor je crvene zvijezde petokrake – tzv. umjetničke instalacije na znamenitom Riječkom neboderu. Slučajno ili ne, Cvijanović je sličan projekt, ali u drugačijem ambijentalnom kontekstu, postavio 2019. godine na Biennalu Autostrada u srpskom Prizrenu.

Bilo kako bilo, mnogi analitičari koji duže vremena prate djelovanje RF i Katarine Peović, sa skepsom su primili kadrovska rješenja za predstojeće lokalne izbore u Rijeci kada je u pitanju lik i djelo Nemanje Cvijanovića budući isti ne nudi ništa novo i originalno na lokalnoj kulturnoj sceni. Čini se da od trivijalne jednokratne instalacije do vođenja kulture jednog hrvatskog grada za Cvijanovića predstavlja nepremostiv korak. Obzirom na Cvijanovićev izloženi program pun fraza i stereotipa može se zaključiti da ga u perspektivi, tj. dugoročno jedino zanima javni novac.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon