AUSTRIJSKA METROPOLA IMA 53 POSTO ZELENIH POVRŠINA

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.meinbezirk.at

Prilikom zadnjeg mjerenja izvršenog prije deset godina, 51 posto ukupne površine grada Beča prekrivale su zelene površina, a zadnja pokazuju kako se taj udio čak i povećao te sada iznosi 53 posto. Ovu činjenicu glavni grad Austrije prije svega može zahvaliti prenamjeni napuštenih industrijskih površina. Naime, u Austriji se svakoga dana 13 hektara zelenih površina i poljoprivrednog zemljišta prenamjenjuje i postaje građevinsko zemljište. Međutim, Beč se odlučio za drugačiji pristup.

Grad Beč planira uređenje novih zelenih površina, koje si je zadao još početkom 1990-ih godina prošlog stoljeća i vrlo ambiciozan plan smanjenja emisije CO2 i to za 21 posto do 2020. godine. U razdoblju od 1990. do 2016. ispušni su plinovi smanjeni s 5,8 milijuna na 4,8 milijuna tona, što odgovara smanjenju emisije od 18,3 posto. U isto se vrijeme broj stanovnika popeo s 1.492.712 na 1.853.140, što zapravo odgovara smanjenju emisije CO2 po stanovniku za velikih 34 posto. Osim toga, mjere zaštite klime u Beču imale su i pozitivan ekonomski učinak uz otvaranje 52 tisuće novih radnih mjesta na godišnjoj bazi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon