AUSTRIJA NAPLAĆUJE SPAŠAVANJE IZLETNIKA U PLANINAMA

Tekst: Panopticum

Foto: ÖAMTC

U Austriji se već dugi niz godina raspravlja o tome trebaju li spasilačke službe zahtijevati plaćanje od slabo opremljenih i nespremnih izletnika nakon spašavanja. Naime, prema pisanju austrijskih medija, skupina planinara iz Belgije vjerojatno će morati nadoknaditi austrijskim vlastima pomoć pruženu u subotu, 12. kolovoza 2023. za spas od vrha Schesaplana visokog 2.946 metara u austrijsko-švicarskim Alpama.

Račun za operaciju spašavanja izdat će se planinarima, jer nisu bili pravilno pripremljeni za putovanje, izjavili su predstavnici tamošnjih vlasti. Zasad još jedino nije poznato koliki će iznos planinari morati platiti i hoće li ih lokalna policija teretiti s naplatom na licu mjesta ili će im račun biti poslan putem pošte.

Da podsjetimo, u Republici Hrvatskoj spašavanje turista, planinara i pomoraca još uvijek se odvija na bazi solidarnosti i bez troškova. Ipak u tom segmentu ima nekih izuzetaka a kao primjer izdvojili bismo austrijsku trvtku “Sea Help” koja komercijalno djeluje na Jadranu a koja je postala poznata među nautičarima po brutalnim naknadama za spašavanje brodova na moru u kojem su tegalj jedrilice u Puntarskom zaljevu do marine Punat u duljini od samo nekoliko stotina metara naplatili prije nekoliko godina preko 6.000 (slovima: šesttisuća) eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon