AUSTRALIJA PRI VRHU NAJVEĆIH SVJETSKIH ZAGAĐIVAČA

Tekst: Panopticum/DPA

Foto: IEA

Izvješće pod naslovom “Klimatska tranzicija” sveučilišta New South Walesa predstavljeno između 2018. i 2019. godine govori kako je australski izvoz fosilnih goriva porastao za 4,4 posto.  Tim znanstvenim zaključkom Australija je postala najveći izvoznik ugljena i plina u svijetu a paralelno s time raste i njezin doprinos globalnim klimatskim promjenama.

Primjerice, a kako naglašava autor spomenutog istraživanja, profesor Jeremy Moss, u 2019. godini emisija štetnih plinova iz australskog izvoza fosilnih goriva bila 1,4 puta veća od emisije u Njemačkoj. Osim toga, izvješće pokazuje da je i prošlogodišnja emisija bila također 1,4 puta veća od ukupne emisije ugljičnog dioksida izazvane velikim požarima. U 2018. godini emisija iz australskog izvoza odgovarala je nešto više od jedne gigatone ugljičnog dioksida, navodi Moss.

Prema podacima iz izvješća, 2019. godine samo su Rusija i Saudijska Arabija bile ispred Australije po zagađenju povezanim s izvozom fosilnih goriva. Unatoč tvrdnjama konzervativne vlade Australije kako emisija štetnih plinova minimalno utječu na klimu, Australija zapravo u velikoj mjeri pridonosi globalnim klimatskim promjenama, zaključak je izvješća.

Nadalje, ogromna emisija povezana s izvozom fosilnih goriva nije uračunata u australski proračun ugljika, propisan UN-ovim klimatskim obvezama, podsjeća Moss. Stoga Australija ne preuzima odgovornost za utjecaj tih emisija na globalnoj razini, upozorava znanstvenik. Međunarodna zajednica mora postići sporazum o ograničenju eksploatacije fosilnih goriva kako bi stala na kraj neobuzdanom izvozu. Subvencije sektoru treba ukinuti i postupno ugasiti proizvodnju kako bi se ostvarili ciljevi o zaštiti klime, završna je preporuka izvješća.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon