AUSTRALIJA DOBILA PRISTUP AMERIČKOJ PODMORNIČKOJ NUKLEARNOJ TEHNOLOGIJI

Tekst: Panopticum

Foto: ABC News

Kako se već duže vremena šuška u međunarodnoj diplomaciji, Australija kreće u izgradnju osam podmornica na nuklearni pogon u sklopu novog indo-pacifičkog sigurnosnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom. Podsjetimo, Australija će biti tek druga država nakon Britanije koja će dobiti pristup američkoj nuklearnoj tehnologiji za izgradnju podmornica na nuklearni pogon.

Zbog novog indo-pacifičkog sigurnosnog partnerstva australski premijer Morrison je izjavio da će Australija odustati od 40 milijarda dolara vrijednog sporazuma s Francuskom o razvoju konvencionalnih podmornica kako bi se fokusirala na suradnju s SAD-om i Britanijom na izgradnji nuklearnih podmornica.

Povodom toga premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pozdravila je usredotočenost na Indo-Pacifik, ali je rekla da nove australske podmornice na nuklearni pogon neće biti dopuštene u njezinim teritorijalnim vodama prema dugogodišnjoj politici bez nuklearnog oružja.

Najavljujući novu sigurnosnu skupinu, čelnici Sjedinjenih Država, Australije i Britanije nisu spomenuli Kinu, ali Washington i njegovi saveznici nastoje se oduprijeti rastućoj moći i utjecaju, posebice vojnom nagomilavanju, pritiscima na Tajvan i razmještajima u Južnom kineskom moru.

Geopolitički gledano, veliki prostor Terre Australis Incognite veličine Europe i praktički nenaseljena Australija predstavlja zanimljivu demografsku metu za višak stanovništa smješten u Kini i na Indijskom potkontinentu koji trenutno zajedno broji preko 3 i pol milijarde ljudi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon