AROMATERAPIJSKIM PUTEVIMA GROBINŠĆINE

Tekst: R. F.

Foto: www.mapio.net

Prolazeći Lujzijanom od Rijeke prema Karlovcu prolazi se pokraj prometne table Hrastenica, gdje je skretanje za Mlikaričin put ili Rebar, kako se taj put još naziva. To je nekada bila kratica puta kojim se pješačilo prema gradu Rijeci i natrag. Autobusa nije bilo, a promet cestom bio je vrlo rijedak. Šetnicama grobničkoga kraja prvenstveno se uživa u prirodi, no one nude i povijesnu priču, kao Mlikaričin put, ili priliku za samorefleksiju, kao cernički križni put. Odaberete li jednu od znamenitih staza i puteva, osim svježeg zraka i samoniklog bilja, osjetit ćete i duh starih Grobničana i Grobničanki kojima su te staze bile svakodnevne rute.

MLIKARIČIN PUT

Iz mjesta Hrastenica, u općini Čavle, do Rijeke vodi nesvakidašnji Mlikaričin put. U davna su vremena tim putem mnogi pješačili do Rijeke. No, najpoznatiji je ipak po vrijednim mlikaricama po kojima je i dobio ime, a koje su se s poljoprivrednim proizvodima spuštale do “pjace” u Rijeku a nakon toga se vraćale svojim kućama. Osim njih, tim putem koristili su se svi zaposleni u gradu Rijeci, zatim djeca koja su pohađala gimnaziju, no najjači trag ostavili su otisci “postola” mlikarica koje su tim putem prolazile svakodnevno i to često dva puta na dan, a jednu od najupečatljivijih slika o putu tih žena dao je čakavski pjesnik Anton Mavrinac. Danas taj put predstavlja idiličnu šetnju, a obnovljen je vrijednim rukama mještana Hrastenice, na čijem se kraju nalazi kapelica otkuda seže prekrasan pogled na predio Rijeke, te dalje prema otocima. Na samoj stazi mogu se naći obilje ljekovitog mirisnog samoniklog bilja poput kadulje i vrijesa, uz koje se lagana šetnja ili vožnja biciklom pretvara u pravi aromaterapijski užitak.

KRIŽNI PUT

Nadalje, u mjestu Cernik, jednom od najstarijih naseljenih mjesta na Grobnišćini, polazište je križnoga puta koji vodi na vrh Cerničkog brda. Uređen puteljak koji prolazi pored postaja križnoga puta idealna je prilika da se zamislimo nad sobom i uz laganu šetnju stignemo do vrha. Tamo se izletnici mogu odmoriti ispod tri križa i u miru i tišini uživati u vidicima. S jedne strane puca pogled na otok Krk i more, a s druge strane pogled puca na Brgud, nekada siv, a danas ozelenjen u nedostatku koza koje su prije brstile sve što je bilo mlado i zeleno. Odavde se također lijepo vidi Grad Grobnik i dobar dio Grobnišćine.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon