ARHUSAUROV OTISAK S ANTARKTIKE

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: Polar Research

Tijekom ekspedicije na Antarktici znanstvenici su otkrili fosilizirani otisak stopala dinosaura star oko 200 milijuna godina. Otkriven je otisak veličine ljudske ruke koji je ostavila životinja iz skupine arhosaura, priopćio je u srijedu njemački Savezni institut za geoznanosti i prirodne resurse u Hanoveru.

NEPOZNATA VRSTA DINOSAURA

Znanstvenici još  nisu utvrdili i za sada je nepoznato o kojoj točno vrsti dinosaura je riječ. Kako BGR navodi, arhosauri su uglavnom fosilna skupina organizama koja obuhvaća red Thecodontia i podred Pseudosuchia te dinosaure, pterosaure, odnosno leteće gmazove i današnje krokodile. Nadalje, voditelji ekspedicije BGR-a navode da su kosti dinosaura već  ranije otkrivene u južnom dijelu Viktorijine zemlje, dok u sjevernom dijelu Viktorije dosad nije ništa otkriveno.

OTKRIVENI I FOSILIZIRANI OSTATACI FLORE

Inače, otkriće tako starog fosiliziranog otiska stopala dinosaura je bilo nešto što nitko  nije očekivao. Osim toga, znanstvenici su otkrili fosilizirane ostatke šuma oko 1700 kilometara od Južnog pola, što pokazuje da je Antarktika prije otprilike 200 milijuna godina nije bila ledeni kontinent kao što je danas. Iako su znanstvenici otkrili otisak dinosaura u siječnju 2016. godine na području sjeverne Viktorijine zemlje, ali su njihova otkrića tek nedavno objavljena u stručnom časopisu Polar Research.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon