ARHEOLOŠKA ANKETA MORSKOG DNA NEČUJAMSKOG ZALJEVA

Tekst: M. Š.

Foto: ICUA

Podvodni arheolozi  Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra proveli su arheološku anketu morskog dna Nečujamskog zaljeva na otoku Šolti u razdoblju od 3. do 7. svibnja 2021. godine. Naviše, dodatna fizička zaštita postavljena je na brodolomak u uvali Potkamenica. Ove godine sudionici na projektu bili su: Maja Kaleb, Roko Surić, Luka Bekić i Ivan Vidulić ICUA Zadar, te ronilac Marko Hranilović dok je tvrtka Sea Help pružila logističku podršku.

Sama uvala Nečujam u kojoj se nalazi i uvala Podkamenica je iznimno pogodna uvala za sidrenje i zaklon brodova, kako u povijesti, tako i danas. Brodolom se nalazi nedaleko od obale na svega 5 metara dubine te je podložan oštećenjima. Već je prošle godine nalazište zatečeno u devastiranom stanju uslijed potezanja sidara brodica koji posjećuju Nečujam, stoga je ove godine poseban naglasak stavljen na dodatnu zaštitu brodske konstrukcije, usto i ekološki prihvatljivu za morski okoliš.

Nakon završetka prošlogodišnjeg iskopavanja, lokalitet je zaštićen zasipavanjem dvostrukog sloja pijeska, geotekstila i kamenja. Ovogodišnja zaštita na brodsku konstrukciju je postavljena u obliku jutenih vreća punjenih pijeskom. Vreće su postavljene uzduž granica iskopanih sondi i preko geotekstila koji prekriva brodsku konstrukciju u svrhu dodatne zaštite drvene građe. U tijeku je realizacija postupka zabrane daljnjeg sidrenje na nalazištu što bi značilo da su ostaci brodoloma u dvije godine provedbe projekta i fizički i pravno zaštićeni. U tijeku je plan izrade trajne fizičke zaštite koja će imati i prezentacijski karakter.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru osnovan je 2007. godine u sastavu HRZ-a, a ubrzo je, u skladu s međunarodnim ugovorom potpisanim između UNESCO-a i RH 2009., postao samostalna javna ustanova te dobio status UNESCO-ovog centra II. kategorije. Upravljanje i financiranje centra i njegovih aktivnosti uglavnom provode RH i UNESCO.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon