ARBORETUM VOLČJI POTOK – NAJPOSJEČENIJI SLOVENSKI JAVNI PARK

Tekst: V. Vouk

Foto: AVP

Oko 20 kilometara od Ljubljane u smjeru Maribora na cesti koja vodi preko mjesta Radomlje smjestio se Arboretum Volčji Potok, jedan od najposječenijih javnih parkova u susjednoj Sloveniji. Na prostoru Arboretuma površine od 85 hektara zasađeno je preko 2 milijuna tulipana, tisuću ruža a harmoniju predalpskog zelenila pojačavaju zasadi oko 4 i pol tisuće raznog brižno njegovanog drveća.

Ovaj prostrani, hortikulturalno oblikovani park sa šljunčanim stazama posjetiteljima nudi mogućnost dugih šetnji i spokojnog odmora obavijenog mirnoćom i zelenilom. Vrtovi s tulipanima i ostalim cvijećem, grmovi rododendrona i ruža te lopoči uveseljavaju ljubitelje cvijeća, a raznolikost drveća i grmova, prirodna šuma i livade zanimljivi su ljubiteljima vrtova i prirode.

Arboretum je otvoren za posjetitelje u svim godišnjim dobima. U proljeće posjetitelji rado šeću i promatraju šaroliko buđenje prirode u bezbrojnim bojama, kada cvjetaju divlji kestenovi, a s njima i čitav park, dive se vitalnosti mladoga života dok se posjetitelji u vrućim ljetnim danima oduševljavaju očaravajućim cvjetnim nasadima veselih boja koje ocrtavaju snagu ljeta. U jesen, kada pod koracima turista šušti suho lišće, posjetitelji mogu potražiti miran kutak i iskoristiti posljednje tople sunčeve zrake. Zimi će svi ljubitelji prirode pronaći sve ono što im je promaklo u ranijim dijelovima godine.

U kasnu jesen, zimi i u rano proljeće Arboretum je otvoren svakog dana od 8 do 17 sati dok je veći dio proljeća, cijelo ljeto te tijekom rane jeseni otvoren od 8 do 20 sati.  Za grupne posjete se mogu dogovoriti stručna ili turistička vođenja po parku uz mogućnost organiziranog ručka u centralnom restoranu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon