APEL ZA SREDOZEMLJE – DEKLARACIJA PREDSJEDNIKA GRČKE, ITALIJE, MALTE, SLOVENIJE, PORTUGALA I HRVATSKE

Tekst: N. Jelić

Foto: HVZ

Zbog katastrofalnih šumskih požara i drugih prirodnih katastrofa s kojima se suočavaju ljudi i države na području Sredozemnog mora, predsjednici država „Skupine Arraiolos“ iz Sredozemlja dogovorili su i usvojili Zajedničku deklaraciju “Apel za Sredozemlje” kojoj je cilj podizanje svijesti o potrebi učinkovitog i brzog odgovora na posljedice klimatske krize. Šest šefova država, među kojima je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, pozivaju sve države Sredozemlja, Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključe u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize. Tekst Deklaracije objavljujemo u cijelosti:

APEL ZA SREDOZEMLJE

„Kao što se i očekivalo, klimatska kriza je stigla i poprimila eksplozivne razmjere, do te mjere da se sada govori o ‘klimatskom izvanrednom stanju’. Glavni tajnik UN-a krajem srpnja 2023. je nazvao aktualnu krizu stanjem ‘globalnog ključanja’. Njezini su učinci posebno vidljivi u našoj regiji, Sredozemlju, koja je teško pogođena i izložena neposrednom riziku ne samo od nestašice vode i električne energije, već i od poplava, rasprostranjenih toplinskih valova, požara i opustinjavanja. Ekstremni prirodni fenomeni uništavaju ekosustav i ugrožavaju našu svakodnevicu, naš način života.

Nema više vremena za gubljenje, nema više vremena za kompromise iz političkih ili ekonomskih razloga. Imperativ je djelovati i poduzeti hitne, učinkovite inicijative. Sve zemlje Sredozemlja moraju se koordinirati i reagirati, odnosno uključiti u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize.

Dužnost je svih nas djelovati u tom smjeru i usvojiti konkretne politike u tom nastojanju. Podići javnu svijest, obrazovati i nadahnuti u svima etiku odgovornosti prema okolišu. Ne samo za sadašnjost, nego i za budućnost naše djece i naraštaja koji dolaze.

Šefovi država sljedećih zemalja Sredozemlja i članovi „Skupine Arraiolos“ obvezuju se da će u potpunosti podržati zajedničko djelovanje i inicijative te apeliraju na Europsku uniju, ostale zemlje Sredozemlja i međunarodnu zajednicu da ovo pitanje drže visoko na svojoj političkoj agendi.“

  • Katerina Sakellaropoulou, predsjednica Helenske Republike
  • Sergio Mattarella, predsjednik Talijanske Republike
  • George Vella, predsjednik Republike Malte
  • Marcelo Rebelo de Sousa, predsjednik Portugalske Republike
  • Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije
  • Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon