“ANTISEMITIZAM U HRVATSKOJ OD SREDNJEG VIJEKA DO DANAS” – ODRŽANA PROMOCIJA NOVE KNJIGE IVE GOLDSTEINA

Tekst: Panopticum

Foto: Hrvatsko-izraelsko društvo

Promocija nove knjige Ive Goldsteina pod nazivom ‘Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjega vijeka do danas’ održala se u utorak, 12. travnja 2022.  u zagrebačkom Novinarskom domu u sklopu tribine “Razotkrivanje”. Knjiga je obljavljena u izdanju nakladničke kuće Fraktura iz Zagreba na 640 stranica.

Autor je istaknuo, iako je bio državni službenik, odnosno diplomat u službi Republike Hrvatske, da njegova posljednja knjiga minuciozno prikazuje proces stvaranja i rađanja mržnje prema drugome koja je i dovela do Holokausta. Osim toga, Goldstein je u uvodnom obraćanju odbio dati ocjenu i pojasniti razliku između srbijanskog i hrvatskog antisemitizma.

Nadalje, među govornicima na promociji je također istaknuto kako se u knjizi opisuje proces stvaranja mržnje u Hrvatskoj, uz iznimno bogatu prezentaciju arhivske građe, novinskih članaka i političkih govora.

Obzirom na stil pisanja, dosadašnje prijepore i povijesnu tematiku Goldsteinova knjiga o povijesti antisemitizma u Hrvatskoj potaknut će, po svoj prilici, široku društvenu raspravu o mnogim iznesenim tezama.

Podsjetimo, stjecajem povijesnih okolnosti Židovima je već od davnina nametnuta stigma arhetipskog Drugog i Drugačijeg. Takva stigma omogućila je nastanak svojevrsnog moralnog azila u kojem je bilo slobodno mrziti i, u pervertiranom nadahnuću mašte, kreirati predrasude, zablude i teorije zavjere. Od drevnog kršćanskog antijudaizma, preko zlokobnih Protokola sionskih mudraca, do nacističke pornografije mržnje i smrti, put do žutih zvijezda i plinskih komora bio je dug i neumitan.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon