ANTIMONARHIJSKI POKRET: AKTUALNI BRITANSKI KRALJ NIJE NASLIJEDIO POŠTOVANJE KOJE JE UŽIVALA NJEGOVA MAJKA

Tekst: Reuters/Panopticum

Foto: The Mirror

Kako javlja Reuters, krunidba kralja Karla III. zakazana za 6. svibnja 2023. neće biti veliki događaj samo za mase kraljevskih pristaša ili pristaša britanske monarhije, već i za antimonarhijski pokret. Naime skupina Republika, koja se od 1983. godine zalaže za to da monarha zamijeni izabrani šef države, planira najveći prosvjed na Dan krunidbe. U skupini Republika također smatraju da je početak vladavine Karla III. predstavlja njihovu najbolju priliku za postizanje cilja: okončanje više od tisuću godina stare monarhije.

Protivnici monarhije okupit će se na dan krunidbe na jednom od mjesta gdje će se održati procesija, točnije kod kipa Karla I. kojemu je 1649. godine odrubljena glava nakon što je osuđen za veleizdaju.

Graham Smith, čelnik Republike, rekao je da se na prosvjedu očekuje više od tisuću ljudi. Također će pripremiti plakate i organizirati govore, a zainteresirani za sudjelovanje u aktivnostima oglašavaju se na njihovoj web stranici. Naime, namjeravaju novookrunjenog kralja Karla III. u trenucima kad krene u šetnju ulicama Londona u zlatnoj kočiji izviždati i pjevati: “Ovo nije moj kralj.”

Osim u Londonu, prosvjedi protiv monarhije najavljeni su i u Škotskoj i Walesu na Dan krunidbe. Poznat je stav novog škotskog premijera Humze Yousafa koji se zalaže za kraj monarhije, dok Mark Drakeford, premijer Walesa, također želi živjeti u republici. Iako je britanska monarhija kroz povijest veći dio svoje ovlasti prepustila parlamentu, kralj i dalje igra važnu, iako uglavnom simboličnu ulogu u britanskoj politici. Imenuje, primjerice, premijere.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je kralj Karlo III. manje popularan od svoje majke, kraljice Elizabete II. koja je preminula u rujnu 2022. nakon sedam desetljeća na prijestolju. Međunarodna tvrtka YouGov, koja mjeri raspoloženje javnosti, otkrila je da 53 posto ljudi smatra da je monarhija dobra za Veliku Britaniju. Za usporedbu: 2012. taj je postotak bio puno veći, 73 posto. Tvrtka YouGov je također otkrila da krunidba puno znači za samo devet posto Britanaca.

“Mislim da je monarhija u velikim problemima jer su izgubili svoju glumačku zvijezdu (kraljicu Elizabetu), potpora očito opada, interes opada i to je za njih veliki problem”, izjavio je Graham Smith za Reuters. Prema njegovom mišljenju, aktualni britanski kralj, između ostalog, nije naslijedio poštovanje koje je uživala njegova majka.

Podsjetimo, kada se Barbados, u studenom 2021., odrekao britanskog monarha kao šefa države,  još šest drugih zemalja razmatra takav potez: Belize, Bahami, Jamajka, Grenada, Antigua i Barbuda te Saint Kitts i Nevis. Oni, kao i Barbados prije njih, žele mogućnsot da sami biraju svog šefa države. Osim Ujedinjenog Kraljevstva britanski monarh je na čelu 14 zemalja. Uz spomenutih šest, tu su još Australija, Kanada, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Salamunovi Otoci, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini i Tuvalu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon