ANKETA: NAKON PREDSJEDNIČKIH IZBORA SDP ISPRED HDZ

Tekst: Panopticum

Foto: RTL

U godini u kojoj se održavaju parlamentarni izbori, a nakon predsjedničkih izbora, RTL  je u suradnji s Promocijom plus donio prve ovogodišnje rezultate ankete CRO Demoskopa. Dakle, nakon pune četiri godine vodstva HDZ-a, prvi izbor građana u siječnju 2020. godine je – SDP. Da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsjedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača – 27,8 posto. To je gotovo 3 posto više nego u prosincu 2019., a više od 10 u usporedbi sa siječnjem 2019. kada je SDP bio na samo 16 posto.

HDZ je od prosinca pao za pola posto, a zbog rasta SDP-a, vladajuća stranka pala je na drugo mjesto sa 26,9 posto potpore  dok je u prosincu 2019. imala 27,3 posto. Iako je prednost SDP na razini statističke pogreške, ovo je prvi put da stranka koju vodi Andrej Plenković nije relativni pobjednik ankete. Posljednji put SDP je na prvome mjestu bio početkom 2016. godine kada je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Treći izbor, umjesto Liste Mislava Kolakušića, ponovno je – Most, stranka koja je podržala Miroslava Škoru. Bira ih 5,6 posto ispitanika, no u odnosu na prosinac  2019. s podrškom od 6,2 posto i tu je vidljiv pad. Najnovijom anketom RTL-a broj neodlučnih je gotovo 13 posto.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon