ANKETA HRT O KORUPCIJI I PRAVOSUĐU

Tekst: Panopticum

Foto: HRT / M. V.

Posljednje istraživanje Hrejting HRT-a za mjesec studeni 2019. godine govori o tome što građani misle o korupciji u društvu i hrvatskom pravosuđu. Sliku koju pravosuđe već dugo ima u javnosti, dodatno povjerenje građana u pravosuđe su narušili posljednji skandali.
Ispitivanje raspoloženja hrvatskog biračkog tijela je za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od1400 ispitanika, a razina pouzdanosti je 95 posto.

1. PITANJE

Na anketno pitanje u kojem području hrvatskog društva je korupcija najprisutnija 22,2 posto ispitanih odgovorili je da je to politika, odnosno političke stranke. Njih samo 0,1 posto manje, 22,1 kao najkorumpiranije vidi pravosuđe. Da su sva područja društva korumpirana smatra 19,3 posto građana.
Dosta veliki broj ispitanih, 15,5 posto državnu upravu vidi kao najkorumpiraniju. Iako u javnosti vlada percepcija da je dosta velika korupcija u zdravstvu, HRejting pokazuje da tako misli svega 5,5 posto građana. Njih nešto manje, 5 posto, najveću korupciju vidi u javnim poduzećima Republike Hrvatske.

2. PITANJE

Na pitanje o tome koji je najveći problem hrvatskog pravosuđa najveći broj anketiranih, njih 38 posto odgovorilo je da je to upravo korupcija.
Neujednačena sudska praksa, reklo je 16,8 posto, loši zakoni – smatra 12,8 posto, loši, nestručni suci – 9,2 posto, način izbora i reizbora sudaca – 4,7 posto, a male plaće koje odbijaju kvalitetne suce koje kao najveći problem pravosuđa vidi 4,5 posto građana.

3. PITANJE

Treće pitanje glasilo je – jesu li hrvatski suci pri donošenju presuda neovisni? Gotovo polovica anketiranih, njih 48,2 posto smatra da suci NISU neovisni. Da jesu, ali ne u potpunosti misli njih 35,5 posto. Da su suci u potpunosti neovisni smatra njih 11 posto, a ne zna 5,4 posto.

4. PITANJE

Četvrto pitanje bilo je – tko vrši pritisak na suce u donošenju presuda? Da su to političari, stranke i Vlade drži gotovo polovica ispitanih, 48,4 posto.
Mediji vrše pritisak na suce – smatra njih 13,9 posto. Sudačka organizacija 10,6 posto. Ulica, odnosno razne grupe za pritisak 10,2 posto. Odvjetnici 8,2 posto, a 7,5 posto anketiranih smatra da pritisak na suce vrše utjecajne skupine, odnosno pojedinci koji imaju novac.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon