ANGAŽMAN VATROGASACA U SANACIJI NEVREMENA

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

Zbog jakog nevremena praćenog obilnom kišom na području Grada Rijeke došlo je do bujičnih poplava prilikom čega je jedna muška osoba smrtno stradala. Zabilježen je veliki broj dojava o vatrogasnim intervencijama i potrebe za angažiranjem vatrogasaca na intervencijama izvlačenja vozila, spašavanju osoba, uklanjanju prepreka te ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata. Zabilježeno je više od stotinu intervencija na kojima sudjeluje JVP Rijeka kao i DVD-ovi s riječkog područja: „Sušak“ Rijeka, Drenova, Čavle i Jelenje.

Iako su padaline stale i voda se povukla, vatrogasci i dalje ispumpavaju poplavljene objekte. Podsjetimo, u dva sata je tijekom jučerašnjeg dana palo više 140 milimetara oborine što je količina koja padne na mjesečnoj bazi. Velik problem za protok oborinskih voda su predstavljali šahtovi koji su neprohodni zbog otpalog lišća a najteža situacija je na području Rijeke i Općine Čavle gdje je voda ušla u objekte.

Vatrogasne ekipe su i dalje na terenu u PGŽ i rade po prioritetima te se tijekom dana nastavlja s vatrogasnim intervencijama po dojavama građana. Najviše je intervencija zabilježeno na cestama gdje su vozila ostala u vodi te su vatrogasne ekipe morale izvlačiti vozila i ljude iz vozila.

Veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica nevremena bilježi se i na području Istre. Radi se o intervencijama uklanjanja stabala i granja, uklanjanja zapreka i ispumpavanja vode. Zabilježeno je 18 tehničkih intervencija na kojima su sudjelovale vatrogasne snage iz JVP-ova: Pazin, Poreč i Buzet te DVD-ova: Vižinada, Labin, Oprtalj i Kaštelir-Labinci. Preciznije, vvatrogasci od sinoć zabilježili 14 ispumpavanja voda iz objekata, 2 uklanjanja stabala, 1 požar na pomoćnom objektu uslijed udara groma te spašavanje na moru radi nasukavanje jedrilice.

Na području Istarske županije vatrogasci trenutno saniraju prodor vode u postrojenje vodoopskrbe Butoniga gdje je došlo do ugrožavanja pumpi postrojenja, no na sreću pumpe nisu potopljene.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon