AMNESTY INTERNATIONAL POZVAO SAD DA ODBACI OPTUŽBE PROTIV ASSANGEA

Tekst: Panopticum/Reuters

Foto: UN

Amnesty International pozvao je u utorak, 26. listopada 2021. SAD da odbaci optužbe protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea te da ga britanske vlasti odmah puste na slobodu. Poziv SAD-u u ime Amnesty Internationala je uputila Agnes Callamard, glavna tajnica te međunarodne organizacije uoči ročišta koje se održava u Londonu u srijedu, 27. listopada 2021. a na kojem će se uložiti žalba na odluku britanskog suda da ne izruči Assangea SAD-u, gdje ga čekaju optužbe zbog objave tajnih vojnih dosjea u sklopu afere Wikileaks.

Naime, britanski Visoki sud trebao bi u siječnju 2022. godine razmotriti žalbu na odluku o neizručenju. Odluka je donesena zbog, kako je navedeno, zabrinutosti da bi pedesetogodišnji Assange u američkom zatvoru mogao počiniti samoubojstvo budući je organizacija Amnesty Internationa otkrila da su američke sigurnosne službe razmatrale mogućnost otmice ili ubojstva Assangea dok je živio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Podsjetimo, Assange je optužen za krađu i objavljivanje tajnih informacija o američkim vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu sa zviždačicom Chelsea Manning. Njegovi pristaše smatraju da je on kao istraživački novinar otkrio javnosti ratne zločine koje je počinio SAD.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon