AMNESTY INTERNATIONAL OPTUŽIO SVJETSKE SILE ZA TEŠKA KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA U 2021. GODINI

Tekst: Panopticum

Foto: Global Citizen

U utorak, 29. ožujka 2022. Amnesty International (AI) u svom godišnjem izvješću objavljenom u Johannesburgu optužio je svjetske sile da su stvorile plodno tlo za niz sukoba kojima je međunarodna zajednica svjedočila u 2021. godini, što je rezultiralo kršenjima ljudskih prava i humanitarnog prava golemih razmjera.

Podsjetimo, AI prati stanje s ljudskim pravima u 154 države, a u svom godišnjem izvješću tvrdi da su Svjetske sile dopustile da teška kršenja ljudskih prava prolaze nekažnjeno.

Amnesty je upozorio da je ruska invazija na Ukrajinu “ponavljanje” Sirije, s ratnim zločinima koji se gomilaju u nešto više od mjesec dana ratnih sukoba. Osim toga, Amnesty je Rusiju optužio da joj humanitarni koridori služe kao “smrtonosne klopke”.

Nadalje, Amnesty International posebice izražava prezir prema Zapadu zbog njihovog odgovora na pandemiju koronavirusa izvan svojih granica, istaknuvši da su zapadne zemlje našle zajednički jezik s velikim proizvođačima cjepiva i još više stvorili nejednakost između bogatih i siromašnih zemalja.

AI se posebice žestoko obrušio na Europsku uniju, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju jer su se protivile prijedlogu da se privremeno odreknu prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv koronavirusa.

AI je također osudio napade na ljudska prava pod izlikom borbe protiv širenja virusa, podsjećajući na nasilno gušenja prosvjeda u svim dijelovima svijeta, posebice u Kamerunu, Obali Bjelokosti i Čadu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon