AMERIKU ZAHVATIO REKORDNI VAL POSKUPLJENJA

Tekst: Panopticum

Foto: Financial Times

Prema objavi Američkog Vijeća federalnih banaka (FED) stopa poskupljenja u SAD-u je u veljači 2022. godine bila 7,9 posto, što je rekord u posljednjih četrdesetak godina. Povodom toga na sastanku FED-a koji se održao u srijedu, 6. travnja 2022. odlučeno je o uvođenju restriktivnih mjera za obuzdavanje inflacije, što znači povećanje diskontne stope i smanjivanje volumena novca u opticaju i to do 95 milijardi dolara na mjesečnoj bazi.

Najavljene mjere protiv inflacije rezultirati će gušenjem svjetskog gospodarstva na način da će novac za ulaganja postati skuplji, a umjesto da on ide na burzu biti će usmjeren za kupovanje državnih obveznica što će u konačnici rezultirati padom vrijednosti dionica. Prema neslužbenim procjenama koje prvenstveno dolaze iz EU, postoji mogućnost da oko 20 posto sloma vrijednosti na burzama i recesije stigne na naplatu već ovog ljeta.

Naime, svjetski bankarski sektor tvrdi kako ova stopa poskupljenja nije posljedica pregrijanog gospodarstva nego mjera protiv pandemije te napada Rusije na Ukrajinu, zatim enormno povećanje cijena sirovina i poteškoća u isporuci čime su uzrokovana i poskupljenja.

Iako FED nikad unaprijed ne objavljuje kolika će biti temeljna kamatna stopa odnosno diskontne stope, trenutno su oči cijelog financijskog svijeta uprte u čuvare američkog dolara sa sjedištem u Washingtonu. Mnogi analitičari su objavu FED-a protumačili kao crne najave, međutim on to nije, već predstavlja smjer kojim se kreće financijski sektor u cijelom svijetu preko SAD.

Podsjetimo, FED je osnovan u SAD u prosincu 1913. godine kao financijsko tijelo za spriječavanje sustavnih kriza koje regulira količinu novca u optjecaju uspostavljanjem potrebnog omjera pričuve, stope refinanciranja i monetarnih operacija na otvorenom tržištu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon