AKTIVISTICI NEVI TÖLLE DODIJELJENA NAGRADA VIJEĆA EUROPE

Tekst: AŽKZ/Panopticum

Foto: Council of Europe

Suosnivačici Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) i aktivistici Nevi Tölle dodijeljena je u srijedu, 17. siječnja 2024. nagrada Vijeća Europe u Strasbourgu kao priznanje njezinoj ulozi u pružanju pomoći ženama koje su preživjele nasilje, objavio je AŽKZ na svojim internetskim stranicama. Osim pružanja izravne potpore ženama koje su preživjele nasilje, Neva Tölle radila je na promicanju uvođenja zakonodavnih izmjena kao što su priznavanje zločina femicida, strože kaznene politike i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Na svečanosti dodjele nagrada glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić istaknula je kako je Neva Tölle tijekom godina doživjela razne prijetnje i prepreke, no unatoč tome pomogla je onima kojima je to najpotrebnije.

Podsjetimo, nagrada je nazvana po švedskom diplomatu Raoulu Wallenbergu, koji je iskoristio svoj status kako bi spasio desetke tisuća Židova od holokausta te je stoga bio uhićen 17. siječnja 1945. u Budimpešti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon