AKCIJSKI PLAN SMANJENJA EKOLOŠKOG PRITISKA U PP TELAŠĆICA

Tekst: R. F.

Foto: PP Telašćica

Od 4. do 22. veljače 2020. otvorena je javna rasprava o prijedlogu Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima Parka prirode „Telašćica”. Naime, akcijskim planom isplanirat će se modaliteti upravljanja posjetiteljima za razdoblje od 10 godina. Javno izlaganje o Prijedlogu budućeg akcijskog plana upravljanja PP Telašćica održati će se dana 12. veljače 2020. godine s početkom u 12 sati u prostoru multimedijalne dvorane Općine Sali.

Ciljevi budućeg razvoja između ostalog predviđaju definiranje prihvatnog kapaciteta najopterećenije lokacije, jezera Mir, radi adekvatnog planiranja budućeg upravljanja posjetiteljima prvenstveno iz sektora izletničkog turizma koji stvaraju najveći ekološki pritisak na tu lokaciju. Predlaže se i uspostava sustava rezervacije bova za privez, kako bi nautičari znali postoje li u datom trenutku slobodne bove te radi sprečavanja ilegalnog sidrenja. Nadalje, u budućem razdoblju zbog zaštite podmorja Parka previđa se postavljanje bova u uvalama propisanim PPPPO-om radi potpune zabrane sidrenja na području Parka.

Budući razvoj PP Telašćica obuhvaća uvođenje u promet električnog autobusa koji će povezivati Sali s uvalom Mir, zatim rekonstrukciju uvale Mir s uspostavom odgovarajuće infrastrukture za prihvat brodova, izgradnju upravne zgrade te znanstveno-istraživačkog centra i restorana, kao i rekonstrukciju kamenih kućica u svrhu prezentacije kulturne baštine i prodaje lokalnih proizvoda. Također se predviđa uređenje poučne eko-staze “Maslinski put”. Osim toga, predlaže se izrada posebnih programa za posjetitelje koji se u Parku zadržavaju nekoliko sati, te najam bicikala.

Mišljenja, primjedbe i prijedlozi zainteresirane javnosti na Prijedlog akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, mogu se uputiti poštom na adresu: Javna ustanova “Park prirode Telašćica” , Sali X 1, 23281 Sali, ili putem elektroničke pošte na internetsku adresu: [email protected].

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon