AGROKOR: MEĐUNARODNA ARBITRAŽA U WASHINGTONU

Tekst: AG

Foto: I. T.

Kao odgovor na sve veći broj medijskih upita, Adria Group B.V. i Adria Holding B.V. (zajedno u nastavku “Adria Grupa”) ovim putem pružaju informacije o arbitražnom postupku koji je pokrenut protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim centrom Svjetske banke za rješavanje investicijskih sporova (u nastavku “ICSID”) u Washingtonu.

Adria Grupa posjeduje i drži 95,52 posto udjela u hrvatskoj tvrtki Agrokor d.d. (u nastavku “Agrokor”). Nizom prikrivenih akcija koje je tzv. “Borg grupa” provela po naredbi, pod nadzorom i kontrolom najviših državnih dužnosnika, Agrokor je u potpunosti lišen svoje vrijednosti na temelju lažnih navoda, izmišljenih osnova i bez ikakvog ekonomskog opravdanja.

Vrijednost Agrokora prije svih troškova ili dugova i prethodno ilegalnim činidbama je procijenjena na preko 7 milijardi eura. Stoga, zbog navedenih protupravnih radnji svojih najviših državnih dužnosnika, Republika Hrvatska je suočena s odštetnim zahtjevom od više milijardi eura, potkrijepljenim izvješćem neovisnih forenzičkih stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dana 2. ožujka 2020. slučaj je službeno registriran kao ARB/20/06. Adria Grupa je od tog trenutka imenovala kao arbitra dr. Charlesa Ponceta i očekuje konačno formiranje Arbitražnog tribunala u najkraćem roku. Republika Hrvatska je za svoje pravne zastupnike imenovala odvjetničku tvrtku Foley Hoag LLP iz Washingtona i Davida A. Pawlaka iz Varšave.

U svijetlu velikog interesa javnosti u Hrvatskoj i inozemstvu, Adria Grupa je zatražila od ICSID-a potpunu transparentnost arbitražnog postupka u Washingtonu. Za sve dodatne informacije o ovom sudskom postupku, Adria Grupi se novinari mogu obratiti preko sljedećeg kontakta: Orrick, Herrington & Sutcliffe LLP, Paris / France, Attn: Shirley Fereira ([email protected]).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon