AGENCIJA FITCH NE OČEKUJE UVOĐENJE EURA 2023. U HRVATSKOJ

Tekst: M. Š.

Foto: HRT

Agencija Fitch očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine pasti rekordnih devet posto, budući je drugi val pandemije koronavirusa teško pogodio izvoz usluga i potrošnju kućanstava, unatoč opsežnom paketu mjera potpore ukupne vrijednosti nešto veće od 10 posto BDP-a, a  ograničava ga slabi potencijal rasta i visoki javni dug RH. Podsjetimo, u lipnju 2020. godine Fitch je procijenio da će gospodarstvo RH ove godine pasti 8,4 posto.

Nadalje, agencija Fitch potvrdila je investicijski kreditni rejting Hrvatske ‘BBB-‘, uz stabilne izglede, istaknuvši očekivani postupni oporavak od koronakrize uz financijsku podršku EU, ali i problem ograničenih kapaciteta za korištenje europskog novca. Ujedno napominju da još nisu procijenili srednjoročni i dugoročni utjecaj korištenja novca iz fonda EU-a na gospodarski rast, ističući da još nije jasno u koje će se projekte u Hrvatskoj novac ulagati.

Agencija ocjenjuje procjenu vlade Andreja Plenkovića prilično optimističnom kada je u pitanju usvajanje eura za 2023. godinu, procjenjujući da je najizgledniji datum usvajanja tek početak 2024. godine. Naime, usvajanje eura poduprijet će rejting, s time da bi u razdoblju od ulaska u ERM II do ulaska u eurozonu Hrvatska mogla podići rejting za dvije razine.

Unatoč svemu navedenom, predsjednik vlade RH, Andrej Plenković, pozdravio je odluku agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga na razini BBB-.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon