AEM O NAČINU IZVJEŠTAVANJA O KORONA VIRUSU

Tekst: AEM

Foto: HND

Vijeće za elektroničke medije poziva sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj da izvještavanje o korona virusu bude odgovorno, točno i oprezno. Nepotvrđeni izvještaji o korona virusu koji su se u posljednje vrijeme pojavili na određenim hrvatskim web portalima mogu pogodovati širenju straha što u konačnici može dovesti do panike, a panika stvari obično pogorša. Stoga upućujemo pružateljima elektroničkih medija, naročito glavnim urednicima, javni poziv da u svom izvještavanju uzmu u obzir da je u RH uspostavljen sustav javnog informiranja o korona virusu kroz Nacionalni stožer civilne zaštite i da prate službene izvore, u prvom redu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva RH putem službenih web stranica:

  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Ministarstvo zdravstva RH
  • Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)
  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Podsjećamo da su novinari u svom izvještavanju dužni prenositi točne informacije pozivajući se na vjerodostojne i potvrđene izvore, da ne koriste neprecizne izraze poput “velik broj mrtvih”, “mnogo”, “stotine”, “tisuće” i slično osim ako to nije urednički opravdano. Da ne koriste nazive “Wuhan virus”, “kineski virus” ili druge slične izraze koji bi se još mogli pojaviti u lokalnim kontekstima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je smjernice u kojima preporučuje da se ne koriste geografski nazivi kad se imenuju bolesti jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive. Korištenje fotografija i snimki na kojima ljudi nose maske trebalo bi biti opravdano odgovarajućim kontekstom. Treba imati na umu da se maske za lice već dulje vrijeme koriste u mnogim zemljama, naročito u zemljama istočne Azije kao odgovor na onečišćenje zraka, dok su maske danas još rasprostranjenije kao rezultat epidemije. Stoga bi medijske organizacije trebale razmotriti različite razloge za maske za lice i pružiti kontekst kada se koriste takve slike ili snimke.

Strah kao glavna tema u medijskim izvješćima o korona virusu ukazuje na to da je veći dio izvještavanja o epidemiji više odraz straha javnosti nego utemeljenih informacija o onome što se zapravo događa kad je riječ o širenju virusa. U vrijeme prepuno dezinformacija, lažnih vijesti i teorija zavjere, vrijedno je upozoriti javnost na opasnost koja dolazi od ove zarazne emocije zbog neizvjesnosti oko daljnjeg širenja epidemije.

Vijeće ovom prilikom želi podsjetiti na članak 15. stavak 1 Zakona o elektroničkim medijima koji propisuje da je svaki pružatelj medijskih usluga obvezan na zahtjev nadležnoga državnog tijela objaviti bez naknade proglase, kao i službena priopćenja nadležnih državnih tijela kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, sigurnost zemlje te javni red i mir. Ovaj zahtjev pružateljima elektroničkih medija podnosi se u pisanom obliku u skladu s odredbom članka 15. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Osim toga, a obzirom na veliki interes javnosti u svezi pandemije COVID-19 i u svrhu zaštite javnog interesa, Vijeće za elektroničke medije upozorava sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj kao i elektroničke medije čiji je poslovni nastan na području druge države članice EU, a koji se obraćaju publici na teritoriju RH, na sljedeće:

  • da je svaki pružatelj medijskih usluga obvezan na zahtjev nadležnoga državnog tijela objaviti bez naknade proglase, kao i službena priopćenja nadležnih državnih tijela kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, sigurnost zemlje te javni red i mir,
  • da u izvještavanju poštuju odredbe članka 24. i članka 25. Zakona o elektroničkim medijima: „Svi audiovizualni i radijski programi trebaju objavljivati točne i provjerene informacije, događaji trebaju istinito i korektno predočiti činjenice i događaje, a mišljenja i komentari moraju biti lako prepoznatljivi kao mišljenje ili komentar, te mora biti razvidno čije se mišljenje ili komentar objavljuje.“
  • da su zabranjene sve audiovizualne medijske usluge, uključujući i one putem interneta  kojima se objavljuju ili šire dezinformacije, posebice one u vezi s pitanjima javnog zdravlja. Objavljivanje ili širenje dezinformacija izaziva zabrinutost, širenje straha i panike među stanovništvom te vodi do još težih posljedica od ovih kojima smo suočeni.

Vijeće za elektroničke medije će, u skladu sa svojim nadležnostima, ovakve pojave strogo sankcionirati, vodeći pritom računa o načelu razmjernosti i zaštiti javnog interesa.

Vijeće je svjesno činjenice da izvještavanje o ovoj izvanrednoj prijetnji po zdravlje i uobičajeni način života građana predstavlja višestruke izazove za novinare i urednike. Zbog toga Vijeće  apelira na sve medijske profesionalce da se drže najviših etičkih i profesionalnih standarda u izvještavanju o ovoj krizi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon